Geluk

Voel je niet schuldig omdat je doet wat het beste voor jou is

Voel je niet schuldig voor het verbreken van contact met giftige mensen in je leven. Zelfs als je van hen houdt, zelfs als je geweldige tijden met hen hebt gehad in het verleden, moet je doen wat goed is voor jezelf vandaag. Onthoud dat, ook al ben jij degene die de relatie beëindigt, jij niet de reden bent dat dit moet gebeuren. Ze hebben het aan zichzelf te danken. Het is hun schuld. Niet de jouwe. Je moet doen wat het beste is voor jezelf. Je moet jezelf op de eerste plaats zetten, zelfs als het pijn doet.

Voel je niet schuldig omdat je jezelf op de eerste plaats zet, vooral als het gaat om je mentale gezondheid. Je mag egoïstisch zijn. Je mag beslissingen nemen die jou ten goede komen, zelfs als ze de mensen om je heen van streek maken. Het maakt niet uit of iemand anders je beslissing begrijpt of respecteert. Het enige dat telt is dat je genoeg om jezelf geeft om te doen wat het beste is voor jou. Je zou nooit je mentale gezondheid moeten opofferen voor iemand anders. Immers, als ze echt om je geven, zouden ze je aanmoedigen om te doen wat je ook maar moet doen.

Voel je niet schuldig omdat je andere mensen teleurstelt, zelfs de mensen van wie je houdt. Je kunt geen carrièrekeuzes, relatiekeuzes of algemene levenskeuzes maken op basis van wat je ouder of partner van je wil. Je moet doen waar je het gelukkigst van wordt. Er is geen reden om hen gelukkig te maken als dit betekent dat je jezelf miserabel maakt. Als het gaat om jouw leven, zijn jouw emoties en meningen het belangrijkst.

Voel je niet schuldig omdat je conflicten veroorzaakt. Als iemand je dwarszit, hoef je niet te doen alsof alles in orde is om de vrede te bewaren. Je hoeft niet beleefd te zijn als iemand je volledig respectloos behandelt. Je mag zeggen wat er mis is en je mond opendoen. Je mag mensen aanspreken wanneer ze een onvergeeflijke grens overschrijden. Je moet je niet onder druk laten zetten om stil te blijven wanneer je van binnen lijdt.

Voel je niet schuldig als je nee zegt als je bord vol is. Ook al heb je een goed hart, je kunt niet iedereen helpen die om hulp vraagt. Je wilt jezelf niet uitputten om anderen tevreden te stellen. Soms moet je anderen teleurstellen. Soms moet je doen wat het meest logisch is voor jou in plaats van rond te rennen en iedereen te vermaken.

Onthoud dat je egoïstisch mag zijn, maar dit betekent niet dat je alleen om jezelf moet geven. Dit betekent niet dat je moet zeggen en doen wat je wilt zonder enig respect voor de mensen om je heen. Dit betekent niet dat je je familie en vrienden mag respectloos behandelen. Het betekent alleen dat je niet moet toestaan dat mensen over je heen lopen. Je moet anderen niet jouw beslissingen voor jou laten maken. Je moet niet aannemen dat familieleden en vrienden jou beter kennen dan jij jezelf kent.

Voel je niet schuldig voor het doen van wat het beste is voor jezelf. Aarzel niet om te doen wat jou het gelukkigst maakt, omdat je uiteindelijk de enige persoon bent op wie je kunt vertrouwen.