Gezondheid

Onderzoek wijst uit: een hond is goed voor je hartgezondheid!

Eigenlijk zijn we niet verrast door dit onderzoek; hondenbaasjes weten het al lang, honden zijn goed voor je mentale en fysieke gezondheid. De onvoorwaardelijke liefde die ze je geven, de beweging die je krijgt, het samen spelen.. dit alles bij elkaar maakt dat het hebben van een hond je leven leuker maakt!

En nu wijst onderzoek dus ook nog eens uit dat het hebben van een hond goed is voor je hart. Het onderzoek, wat werd gepubliceerd in Mayo Clinic Proceedings, onderzocht het verband tussen het hebben van een huisdier (met de focus op honden) en cardiovasculaire gezondheid. De onderzoekers verzamelden data van 1.769 mensen over hun BMI, dieet, beweging, roken, bloeddruk, bloedglucose en cholesterol. De deelnemers aan het onderzoek hadden geen historie van hart- en vaatziekten. De onderzoekers gebruikten deze informatie om de cardiovasculaire gezondheid van mensen met een huisdier te vergelijken met mensen die geen huisdier hadden.

Uit het onderzoek kwam over het algemeen naar voren dat mensen met een huisdier meer bewogen, een beter dieet hadden en dat hun bloedsuiker op een beter niveau was. De grootste voordelen voor hun hartgezondheid hadden de mensen die een hond hadden, ongeacht hun leeftijd, geslacht of opleidingsniveau. 

Dit komt waarschijnlijk omdat mensen die een hond hebben meer buiten komen en over het algemeen meer beweging krijgen. Uit onderzoek blijkt ook dat hondenbezitters een betere mentale gezondheid hebben en ze minder last hebben van eenzaamheid: beide risicofactoren voor het krijgen van hart- en vaatziekten. Dit wordt gesteund door een onderzoek uit 2018 door de universiteit van British Columbia. Uit dit onderzoek bleek dat het hebben van een hond de symptomen van depressie kan verminderen. Ander onderzoek toont aan dat huisdieren ervoor kunnen zorgen dat ouderen zich minder gestresst en eenzaam voelen. 

Een hond is dus echt goed voor je gezondheid en daarom is het andersom onze verantwoordelijkheid om goed te zorgen voor de gezondheid van onze hond. Want onze trouwe beestjes verdienen naast onze liefde en aandacht de beste zorg. De meest eenvoudige, maar zeer belangrijke stap is goede voeding. Kijk goed naar de behoeften van je trouwe viervoeter. Wat heeft je hond nodig? Is de voeding van goede kwaliteit of heeft je hond dieetvoeding nodig? Maar niet alleen voeding is belangrijk; wat dacht je van een goede mand? Vooral als je hond wat ouder is en meer ondersteuning nodig heeft kun jij je eens gaan verdiepen in een orthopedisch hondenkussen. Deze bieden de juiste juiste ondersteuning, wat betekent dat je hond prettiger ligt en meer rust krijgt. 

Onze honden zorgen goed voor ons, dus laten wij ook goed voor onze honden zorgen!