Zelfliefde

Zelfliefde, het enige goede voornemen waar jij je nog aan hoeft te houden

zelfliefde

Januari, traditioneel de maand waarin we vol goede voornemens voor het komende jaar zitten, ligt al weer achter ons. De tijd gaat snel en goede voornemens zijn nou eenmaal moeilijk vol te houden, want of je nou gewicht wilt verliezen, vaker wilt sporten of meer tijd met je gezin wilt doorbrengen: het zijn geen makkelijke doelen. 

Daarom is het misschien een idee om die goede voornemens tegelijkertijd met de maand januari los te laten. Vooruit kijken en vooral heel lief voor jezelf zijn. Zelfliefde is zo belangrijk, maar voor veel mensen zo lastig! Zelfliefde gaat over voor jezelf zorgen, over grenzen aangeven, over voor jezelf kiezen, over genoeg liefde hebben om te kunnen delen. Ook jij bent in staat om van jezelf te houden, want als iemand haar eigen liefde verdient dan ben jij het wel – jij verdient de liefde die je zo gul aan anderen geeft. 

-> 6 signalen dat je niet goed genoeg voor jezelf zorgt

Van jezelf houden is alleen niet zo makkelijk, zelfliefde is een uitdaging maar wel eentje die het dubbel en dwars waard is. Want zelfliefde komt naar voren in de manier waarop jij voor jezelf zorgt, maar ook op je werk als het aankomt op het aangeven van grenzen of zelfs het grijpen van kansen! Daarom vind je hieronder een aantal handvatten die je kunnen helpen om de uitdaging van zelfliefde aan te gaan:

1 Keer naar binnen
Het is zo makkelijk om naar anderen te kijken voor waardering, zelfs naar mensen waar je eigenlijk niets om geeft, maar dan heb je in ieder gevoel de goedkeuring of waardering van iemand. Maar jij bent de enige die echt weet wat het beste voor jou is en je zou de tijd moeten nemen om jezelf goed te leren kennen. Loop niet weg van jezelf, nee houd zelfs van de delen waar je normaal voor weg zou rennen, want ook deze delen maken je wie je bent. 

-> Zelfliefde is de beste vorm van jezelf te helen

Niemand is perfect, iedereen is wel eens onzeker. Maar begrijp dat zelfliefde niet egoïstisch is, het is noodzakelijk en belangrijk. Jij verdient liefde en acceptatie, vooral van jezelf. Jij bent meer dan goed genoeg zoals je bent, dus houd van jezelf, dit verdien je. Jij bent in staat om de liefde waar je zo naar op zoek bent aan jezelf te geven.

2 Zoek steun en begeleiding
Als je merkt dat je niet verder komt en nog steeds niet bent waar je wilt zijn dan kun je hulp vragen. Want zoals eerder genoemd gaat zelfliefde over veel aspecten van ons leven. Het gaat over de manier waarop je eet, over hoe je met je lichaam omgaat, over hoe je in het leven staat, maar ook over je carrière en de liefde. 

-> 23 zelfliefde activiteiten die je echt helpen om je leven beter te maken

3 Grenzen aangeven
Grenzen aangeven is zo’n belangrijk element van zelfliefde. We hebben allemaal onze menselijke grenzen en onze persoonlijke grenzen die voort komen uit onze persoonlijkheid, levenservaring, wijsheid en meer. Een duidelijk menselijke limiet is bijvoorbeeld dat iedereen op een regelmatige en consistente basis slaap nodig heeft. Een iets minder duidelijke limiet is dat we allemaal ontspanning nodig hebben. We hebben allemaal onze eigen menselijke limieten of grenzen. Helaas verwarren we onze grenzen vaak zwakte en omdat we niet zwak willen zijn negeren we onze grenzen. 

-> Waarom zelfliefde begint met je grenzen erkennen

Het ontkennen van je grenzen verbetert niet je eigenwaarde, het zorgt er juist voor dat je geen zelfliefde hebt. Door te erkennen dat je grenzen hebt, kun je herkennen wanneer deze grenzen worden overschreden. Wanneer jij compassie voor jezelf wilt krijgen moet je eerst accepteren dat jouw stress en pijn een logisch gevolg zijn wanneer jij over jouw grenzen gaat. Door te erkennen, te accepteren en jouw grenzen of limieten toe te staan en teder voor jezelf te zijn geef jij erkenning aan jezelf. Dus stop met het negeren van je grenzen en begin met zorgen voor je lichaam.

-> Zelfliefde in actie: zo zorg je echt voor jezelf