Gezondheid

Waarom het zo belangrijk is om niet altijd maar bereikbaar te zijn

Filter je social media om stress te voorkomen

Soms lijkt het op onze telefoon wel drukker dan tijdens de spits op centraal station in Amsterdam. Sms, what’s app, e-mail, telefoontjes, social media berichten, het houdt niet op. Kun jij je nog herinneren dat je 1 dag je telefoon niet hebt gecheckt?
Het lijkt zo simpel maar soms kun je zonder je telefoon het gevoel hebben dat er iets van jezelf mist.

Waarom 24 uur per dag bereikbaar zijn niet altijd goed is
Onderzoek suggereert dat social media de vrijwillige drugs van veel millennials is. Hoewel het technisch gezien geen echte verslaving is, wordt de afhankelijkheid van internet wel steeds problematischer. Een studie van de universiteit van Maryland wijst uit dat veel jonge mensen hun afhankelijkheid van het internet als een verslaving zien. Het verschil met rustig de krant lezen en een telefoongesprek voeren met een van je vrienden is groot wanneer je het vergelijkt met even snel een berichtje sturen en even snel een nieuwssite checken.

Onderzoek heeft uitgewezen dat we het echt nodig hebben om soms een weekend en ’s nachts echt vrij te zijn en los te komen van werk en spanningen. Vroeger zetten we de computer uit, gingen we gewoon naar huis en we waren los van het werk. Tegenwoordig zijn we altijd bereikbaar. Is dit dan zo slecht voor ons? Volgens onderzoek is het antwoord op deze vraag, ja het is slecht voor ons om altijd maar bereikbaar te zijn. Om altijd maar te multitasken.

Ons brein heeft tijd nodig om te kunnen herstellen zodat het zich kan ontwikkelen en kan groeien. Het inplannen van tijd om los te komen is slim en beter voor je brein op de lange termijn. Want zonder vrije tijd (Facebook, online surfen, tv kijken, mail etc) kan je brein niet opladen en wordt het moeilijker om nieuwe dingen in je op te nemen.

Dus probeer af en toe te ‘unpluggen’ en probeer dit niet als weer een nieuw modewoord te zien. Het is beter voor je gezondheid, je relatie en je productiviteit als je af en toe de wifi uitschakelt. Durf jij het aan? Begin als test eens om 1 vaste avond per week het internet uit te schakelen. Ga weer eens ouderwets een spelletje spelen met de kinderen, een boek lezen of ’s avonds samen een rondje lopen. Je zal zien dat iedereen er van opknapt!

Volg jij Herhealth.nl al op Instagram?

Laat een reactie achter