Gezondheid

Waarom eten volgens de seizoenen een slimme keuze is

Eten volgens de seizoenen

Laatst hoorde ik iemand zeggen: “Ik eet volgens de seizoenen.” En dat vond ik zo logisch en goed klinken dat ik dacht, hier moet ik me beter in verdiepen. Want dat we tegenwoordig midden in de winter aardbeien kunnen eten betekent natuurlijk niet dat we dit ook maar moeten doen. Want aardbeien horen bij de zomer en hoewel de supermarkt elke dag weer volop keuze biedt als het gaat om groente en fruit horen bepaalde groente en fruit wel bij bepaalde seizoenen. 

Nu denk je misschien, waarom zou ik volgends de seizoenen eten als er in de supermarkt het hele jaar door zo veel keuze is? Een reden om te eten volgens de seizoenen kan het milieu zijn. Want bijvoorbeeld avocado’s, zoete aardappels, mango’s en passievruchten worden vanuit andere landen naar Nederland geïmporteerd. Beter voor het milieu is om te kiezen voor producten die in Nederland of in de omliggende landen worden geproduceerd. Zo hoeft jouw groente en fruit een minder lange weg naar je bord af te leggen wordt het milieu minder belast.

Een andere reden om voor seizoensproducten te kiezen is dat de groente en fruit lekker vers zijn. Zoals al eerder genoemd hoeven producten uit het seizoen een korte reis te maken, dus belanden deze producten vers op je bord. Maar we hebben in de winter ook vaak andere behoeften dan in de zomer. Want in de zomer heb je misschien juist trek in een frisse salade met aardbeitjes terwijl je in de winter meer zin hebt in een stevige stampot met aardappelen en boerenkool. 

Door groente en fruit volgens de seizoenen te eten, eet je ook gevarieerd. Wat weer goed is voor onze gezondheid. Want volgens het voedingscentrum hebben we per dag 250 gram groente en fruit nodig. Lukt het je nou niet om dagelijks aan die 250 gram groente en fruit te komen of heb je behoefte aan een aanvulling van vitaminen en mineralen dan kun je ook eens nadenken over supplementen. Flinndal is bijvoorbeeld een aanbieder van supplementen die gecontroleerd en veilig zijn. 

Ben je benieuwd welke groente en fruit er dit seizoen volop te verkrijgen zijn? Check dan eens Milieu Centraal, daar vind je een seizoenskalender voor groente en fruit en zie je direct wat er deze maand de beste keuze is.