Bewegen

De voordelen van fietsend naar je werk gaan

Fietsen naar je werk

Sta je iedere dag mopperend in de file? Kom je gejaagd en geïrriteerd aan op je werk, wéér te laat, weer al bekaf voor de werkdag überhaupt echt is begonnen? In heel veel gevallen kun je hier zelf iets aan doen. Woon je op een beetje redelijke afstand van je werk, kun je ook voor een ander vervoersmiddel kiezen. De fiets bijvoorbeeld!

Op de fiets naar het werk: waarom niet?

Woon en werk je in dezelfde plaats, dan ga je misschien al op de fiets naar het werk. Al zal het je verbazen hoeveel mensen zelfs voor een ritje van vijf minuutjes de voorkeur geven aan de auto. Doen zij dit omdat het echt zoveel prettiger is, of gaat het hier slechts om een gewoonte die lastig af te leren valt?

Voor veel mensen geldt het laatste: ze pakken al jaren de auto, ze staan er waarschijnlijk nauwelijks meer bij stil dat ze ook fietsend of zelfs lopend naar hun werk zouden kunnen gaan. Best zonde eigenlijk, want door voor ieder kort ritje de auto te pakken maak je jaarlijks ongemerkt een hoop kosten. Daarnaast scheelt het op korte afstanden nauwelijks noemenswaardige tijd. Vaak kun je lopend of met de fiets gebruikmaken van snellere routes binnendoor dan wanneer je de auto pakt. Grote kans dat het je op een afstand tot pakweg drie kilometer nauwelijks tijd oplevert als je met de auto gaat.

Een klein zetje in de rug is nodig

Woon je dichtbij je werk maar pak je toch steeds de auto? Dan heb je misschien een klein zetje in de rug nodig om over te stappen naar de fiets. Een nieuwe fiets kan misschien helpen, zeker als het gaat om een fiets van de zaak, die je dankzij de nieuwe gunstige regelingen maar een paar euro in de maand kost. Het nieuwe fietsplan werk houdt in dat je via je werkgever een fiets kunt leasen door 7% van de aanschafprijs bij je salaris op te tellen, zodat je hier belasting over betaalt. Kies je voor een niet al te prijzige fiets, dan rijd je nog net niet gratis.

Ook voor mensen die iets verder van hun werk verwijderd wonen, en om die reden maar in de auto stappen, is deze nieuwe regeling goed nieuws. De fiets van de zaak mag namelijk ook een e-bike zijn, en dat is op afstanden van pakweg vijf kilometer of meer een heel goed alternatief voor de auto. Niet meer dagelijks in de file, maar de dag beginnen en eindigen met een lekker fietstochtje zonder je in het zweet te werken: een goede reden om voortaan op de fiets naar het werk te gaan.