Geluk

De hele dag door productief zijn? Probeer deze 7 tips dan eens

De hele dag door productief zijn? Probeer deze 7 tips dan eens

Voor de een werkt het perfect om heel vroeg op te staan en om keihard te knallen. Maar niet iedereen is hetzelfde, want ook de mensen die later opstaan kunnen een heel productieve dag hebben. Alleen hebben we allemaal wel eens een dagje dat het allemaal niet zo goed lukt. Hoe zorg je ervoor dat je dan toch de hele dag productief kunt zijn? Een paar handige tips om eens uit te proberen:

1 Rek en strek vijf minuten lang nadat je uit bed stapt
Laat je telefoon of computer eerst nog even wat het is en geef vooral je lichaam even de aandacht die het nodig heeft. Op deze manier maak je je lichaam wakker en kun je je klaarmaken voor een productieve dag.

2 Houd je to do-lijst in het zicht
Plak het lijstje op je computerscherm, leg hem naast je laptop, of ergens anders waar je continu naar kijkt. Door deze in het zicht te houden, word je er elke keer aan herinnerd aan de taken die afgerond moeten worden. Zorg er daarnaast voor dat je geen ellenlange to do-lijst hebt, dat werk alleen maar averechts.

3 Brainstorm 10 ideeën
Om creatiever te worden, is dit echt een goede tip. Bedenk 10 nieuwe ideeën en schrijf ze allemaal op. Dat wil niet zeggen dat je deze 10 ideeën ook echt moet uitvoeren, maar het kan je wel helpen om nieuwe inzichten te krijgen. Het kan letterlijk met alles: of je nu even geen idee hebt wat je vanavond moet koken, of wanneer je vastzit met nieuwe artikelen voor je website.

4 Zet je telefoon op vliegtuigstand
Zie je dat er een nieuw berichtje binnenkomt op je telefoon, dan wil je hier vaak toch wel even op klikken. Niet gek ook, want onze hersenen maken dopamine aan als we een nieuwe melding krijgen op onze telefoons. Daarom is het bekijken van zo’n melding ook zo lastig te weerstaan. Zo word je al snel uit je focus getrokken, en het kan nogal lastig zijn om deze focus weer terug te vinden. Maak het daarom niet te lastig voor jezelf: zet je telefoon gewoon op vliegtuigstand.

5 Eet niet teveel voordat je aan je werk begint
Natuurlijk is het ontbijt een van de belangrijkste maaltijden van de dag. Maar heb je wel eens een flinke inkakker gehad nadat je ontbeten hebt? Dat gebeurt vooral als je calorierijk eten eet. Zoek daarom naar een balans: eet niet teveel voordat je begint en breek het desnoods op in kleinere porties. Zo voorkom je de inkakker en kun je zo productief mogelijk aan het werk.

6 Focus je eerst op één grote taak
In plaats van het afwerken van een oneindige to do-lijst, werkt het beter om je eerst te focussen op één grote, belangrijke taak. Deze is het belangrijkst, heeft de meeste urgentie en waarschijnlijk zie je er ook het meest tegenop om aan deze taak te beginnen. En dus lucht het alleen maar op als je het af kunt vinken.

7 Plan pauzes in
De meeste mensen kunnen zich niet heel lang achter elkaar focussen. Juist daarom is het belangrijk om pauzes in te lassen. Het meest ideale werkt om 20-30 minuten gefocust te werken en daarna een korte pauze van 5-10 minuten in te lassen. Zo blijf je scherp, productief en weet je zeker dat je die to do-lijst aan het einde van de dag hebt afgewerkt.

Thought Catalog