Geluk

Vrouwelijkheid tijdens een sollicitatie

Solliciteren is verleiden
Logo Her Health
Geschreven door Redactie

Ik houd van solliciteren.

Sollicitatie is verleiding, daar ben ik van overtuigd. Uiteraard niet verleiding met een seksuele lading. Maar je wilt opvallen, overtuigen en verleiden zodat je gesprekspartner voor zijn gevoel geen andere keus heeft dan voor jou kiezen. Je laat hem of haar een stukje ‘emotie’ zien, waarin hij/zij ervaart  hoe het zou zijn om met jou samen te werken. Met jouw vrouwelijkheid kun je zelfvertrouwen maar tegelijk ook zachtheid uitstralen. Onweerstaanbare combinatie.

Sollicitatie is verleiding zonder seksuele lading

Nou denk je misschien: doe even normaal, een sollicitatie gaat om mijn cv, werkervaring, ambities, etc. Klopt. Op papier. In de eerste ronde. Als jouw brief met honderd anderen in het postvak van Mr of Ms Boss binnenkomt.

Stel, je wordt geselecteerd met negen anderen voor een eerste gesprek. Je kunt er gerust van uit gaan, dat alle negen andere kandidaten vergelijkbare werkervaring hebben. Je bent een potentiële kansmaker.

Tijdens je eerste gesprek geef je een eerste indruk. Hierin kun je al een enorm verschil maken ten opzichte van andere kandidaten. Je energie, je overkomen, je betrokkenheid, je onderbouwingen, je mimiek, je blik, je houding, alles doet ertoe. Je laat een stukje zien van je persoonlijkheid. Dit is een cruciaal moment om je toekomstige Mr/Ms Boss een bewust en onbewust goed gevoel te geven.

Ben jij door naar de tweede ronde met vier anderen? Dan maak je echt een kans. Je tweede gesprek staat in het teken van ‘waarom jij in plaats van de andere vier’. Nogmaals: je concurrenten zijn waarschijnlijk gelijkwaardig als het gaat om werkervaring/opleiding en dergelijke.

En nu moeten we even stoppen. Want dit is een belangrijk punt dat ik je wil uitleggen. Dit is namelijk het moment waarop het bijna een psychologisch spel wordt. Vanaf dit moment doet jouw werkervaring er zo goed als niet meer toe. Nu staat jouw persoonlijkheid in de schijnwerpers. Dit is hét moment om je charme, betrokkenheid en lef te laten zien.

Je charme is je gunfactor, maak er gerust gebruik van

Met charme bedoel ik je gunfactor. Toon gerust de emotie dat het je heel fijn lijkt om iets toe te kunnen voegen aan dit bedrijf. Of dat je een fijn gevoel hebt bij het gesprek. Glimlach, hou oogcontact en stel vragen.

Met betrokkenheid bedoel ik jouw uitspraken met een ‘kant en klare lading’, dat je er voor je gevoel al werkt. Vraag bijvoorbeeld: ‘Wat wordt mijn werkplek’? Of ‘Wat zijn onze belangrijkste klanten’? Of ‘Hoeveel andere kandidaten hebben jullie uitgenodigd voor een tweede gesprek?’ Let wel dat het subtiel blijft. Als je deze vragen op de juiste manier stelt, overtuig je ze onbewust dat je er eigenlijk al werkt.

En met lef bedoel ik dat je gerust een gedurfde opmerking kunt plaatsen op het moment dat je voelt dat je al een beetje gewonnen hebt. Ooit heb ik tijdens een tweede gesprek de opmerking geplaatst: “Ik vind het eigenlijk helemaal niet leuk dat jullie ook andere mensen uitgenodigd hebben voor mijn baan” Het was op dat moment erop of eronder. Toen mijn toekomstige leidinggevende in lachen uitbarstte, wist ik dat niemand meer kans op de baan maakte als ik. En dat klopte ook.

Persoonlijk vind ik dat er een subtiel verschil zit in het solliciteren bij een mannelijke of vrouwelijke leidinggevende. Dit verschil leg ik je persoonlijk wel uit.

Tot nu toe heb ik een aantal sollicitatie trainingen gegeven aan vrouwen die het heel eng vinden of simpelweg niet zo goed weten wat ze nou eigenlijk te bieden hebben. Het heeft voor hen heel goed gewerkt, ze hebben allemaal een baan. Zelf ben ik zo goed als altijd aangenomen bij een bedrijf waar ik uitgenodigd was. Dit zeg ik niet om op te scheppen maar om aan te geven dat het wel kan.

Dus vind je solliciteren heel spannend, weet je niet zo goed hoe je jezelf op moet stellen en weet je niet zo goed welke vragen je moet stellen tijdens een gesprek? Maak een afspraak met mij. We brengen je talenten in kaart, je toegevoegde waarde voor organisatie X en we gaan aan de slag met je voorkomen. Ik kijk heel goed naar wie je bent, welke manier bij jou past en dan gaan we deze manieren oefenen. Na deze training ben je er helemaal klaar voor om op de juiste manier jezelf te laten zien tijdens een sollicitatie bij elk willekeurig bedrijf.

Heb je vragen? Bel me gerust!

XXX Sophie
06 – 398 201 58

www.irresistibleyou.nl

Over de schrijver

Logo Her Health

Redactie