Burn-out Geluk

Waarom jij je leven niet moet laten bepalen door onzekerheid

Waarom jij je leven moet niet laten leiden door onzekerheid
Josine Mooij
Geschreven door Josine Mooij

Onzekerheid, we hebben er allemaal in meer of mindere mate wel eens last van. En vooral als je er in meerdere mate last van hebt dan kan het je behoorlijk in de weg zitten. Die eeuwige onzekerheid kan ervoor zorgen dat je dingen niet doet, dat je bepaalde stappen in je leven niet zet of dat het in de liefde maar niet opschiet.

Mij is onzekerheid zeker niet vreemd. Pffft gek werd ik er van. Vroeger als ik uit ging had ik altijd het gevoel dat ik onzichtbaar was. Nou als je maar lang genoeg hoopt dat je onzichtbaar bent dan word je het vanzelf hoor en als je je maar ongemakkelijk genoeg gedraagt dan houd je iedereen wel op een afstand. Toen ik wat ouder werd en begon te daten, liep het vaak mis na een paar afspraakjes. Achteraf ook niet zo gek, ik was zo bezig met leuk gevonden te worden dat ik totaal mezelf niet meer was. Terwijl je tijdens het daten juist de kans hebt om jezelf te laten zien en om te zien of jij de ander leuk genoeg vindt, niet om een toneelspel te spelen..

Maar onzekerheid kan je pas echt in de weg zitten als je door je onzekerheid dingen accepteert die je niet zou moeten accepteren. Zo kun je in de liefde dingen van je partner accepteren die je met een gezond portie eigenwaarde nooit zou accepteren, maar het gaat niet alleen op in de liefde ook op je werk en in vriendschappen kun je over je heen laten lopen door je onzekerheid.

Zo heb ik ooit collega’s gehad die rijkelijk misbruik maakten van mijn onzekerheid en please gedrag. Maar is het misbruik wanneer iemand altijd ja zegt en zorgt dat het wordt geregeld? Gaf ik niet gewoon de gelegenheid? Want omdat ik nooit een weerwoord gaf konden zij moeiteloos over mij heen lopen, tegen me schreeuwen en respectloos zijn. Ik was uiteindelijk compleet overspannen, maar als ik meer zelfvertrouwen en een hogere eigenwaarde had gehad dan had ik het nooit zo ver laten komen. Dan was ik voor mezelf opgekomen, een gesprek aangegaan (desnoods samen met mijn manager) en mijn grenzen aangegeven. Want niemand heeft het recht om iemand te behandelen als een voetveeg.

Maar ook in de liefde heb ik dingen geaccepteerd. Onzeker zijn over jezelf kan ervoor zorgen dat je zo blij bent dat je eindelijk liefde hebt gevonden, dat je meer houdt van het idee van een relatie dan van de persoon zelf. Dat je dingen pikt die je als je voldoende eigenwaarde zou hebben nooit zou pikken. Wanneer je voldoende zelfvertrouwen hebt dan kom je voor jezelf op, eis je dat je goed wordt behandeld en anders is daar het gat van de deur… duurde even voordat ik erachter kwam dat het zo werkt ;).

Onzekerheid kan er ook voor zorgen dat jij je anders voordoet dan je bent. Dat jij jezelf bijvoorbeeld gaat overschreeuwen (hoe vaak lees je wel niet dat de mensen met de grootste mond eigenlijk heel onzeker zijn?) of dat jij je gaat gedragen zoals je denkt dat anderen dit van je verwachten. Allemaal zo zonde!

Want die onzekerheid die slaat helemaal nergens op!!! Jij mag er ook zijn, jij bent ook mooi, grappig, slim, leuk en lief! Kom daarom voor jezelf op, laat jouw onzekerheid je leven niet meer bepalen. Maak de keuzes die je wilt maken, ongeacht wat mensen daarvan denken. Laat je niet op je kop zitten door je collega’s omdat jij jezelf in allerlei bochten wringt om maar aardig gevonden te worden en laat je door een partner zeker nooit minder behandelen dan de fantastische vrouw die je bent! Als je partner niet ziet hoe fantastisch jij bent dan is er wel iemand anders die dat wel ziet, geloof me.

Dus probeer nieuwe dingen uit, maak fouten en sta weer op. Fouten maken is niet erg, niet perfect zijn is niet erg, jezelf niet zijn en niet de keuzes maken die jij wilt dat is pas erg! Want mensen hebben altijd een mening over je, je zult het nooit goed doen. Dus geef die onzekerheid een flinke schop en wees trots op de persoon die je ’s ochtends in de spiegel ziet. 

Volg jij Herhealth.nl al op Instagram? 

Over de schrijver

Josine Mooij

Josine Mooij

Op Herhealth.nl wil ik je inspireren om in balans te blijven. Want we hebben het allemaal druk en moeten veel van onszelf. Daarom vind je hier artikelen die je kunnen helpen om wat meer balans te vinden in alle aspecten van je leven.