Geluk

Slimme mensen kunnen volgens onderzoek goed alleen zijn

Volgens onderzoek ben je gelukkiger als je niet zo'n groot sociaal leven hebt

Ben jij ook iemand die vaak eigenlijk liever thuisblijft dan dat je naar een feestje gaat? Als dit zo is dan hebben psychologen hier een goede verklaring voor…

Je hoeft niet zo veel tijd door te brengen met je vrienden om gelukkig te zijn aldus onderzoek. Het is volgens dit onderzoek zelfs zo dat wanneer je een intelligent persoon bent die in een stedelijke omgeving woont je gelukkiger bent als je minder tijd doorbrengt met je vrienden. Voor deze studie zijn de data van 15.000 mensen in de leeftijd van 18 tot 29 geanalyseerd, waarbij onder andere hun leefomgeving, welzijn, IQ en relaties werden bekeken.

-> Alleen zijn is beter voor je dan je denkt

Onderzoekers kwamen erachter dat mensen die minder intelligent dan gemiddeld waren en in een drukkere omgeving woonden minder levensgeluk ervoeren dan de mensen die in rustigere gebieden woonden. De data onthulde ook dat hoe meer sociale interacties ze hadden met goede vrienden, hoe gelukkiger de mensen met een lager dan gemiddeld IQ zich voelden.

Maar het tegenovergestelde gold juist voor mensen met een hoger IQ dan gemiddeld. Intelligente mensen voelden zich gelukkiger in hun leven wanneer ze in een stad woonden en wanneer ze minder tijd doorbrachten met goede vrienden.

-> 13 hobby’s voor mensen die graag alleen zijn

“Het menselijk brein reageert voor een groot gedeelte op onze huidige omgeving alsof het de omgeving van onze voorouders is.”
Volgens de theorie van “de Savanna theorie van geluk” maken de dingen die onze voorouders gelukkig maakten -leven in een (jagende) stam in ruwe gebieden met veel ruimte- ons misschien tegenwoordig nog steeds gelukkig.

Met andere woorden: het gemiddelde menselijk brein heeft zich ontwikkeld om het beste te functioneren in een omgeving met minder mensen in de veiligheid van een stam. Wanneer we geplaatst worden in een omgeving met een hoge populatie krijgt ons brein het signaal om zich op te splitsen in kleine sociale groepen (stammen).

-> Waarom tijd alleen spenderen zo goed voor je is

Dokter Satoshi Kanazawa, vertelde The Huffington Post: “Het menselijk brein reageert voor een groot gedeelte op onze huidige omgeving alsof het de omgeving van onze voorouders is.” En het menselijk brein en het menselijk lichaam prefereert nog steeds de condities van hoe het vroeger was. Het brein heeft daarom moeilijkheden om zich aan te passen aan situaties die nog niet bestonden toen onze voorouders leefden.

Kanazawa zegt dat intelligentie mensen heeft geholpen om ook met andere dingen behalve overleven bezig te zijn. Daarom zijn mensen met hogere IQ’s beter uitgerust om de stressfactoren te pareren die horen bij het leven in een grote stad.

-> Ben je graag alleen? De kracht van solitude 

Dus mensen met een hoger dan gemiddeld IQ hebben minder kans om zich minder gelukkig te voelen door een stedelijke omgeving dan minder intelligente mensen. Maar zoals alles is dit ook gewoon maar een theorie, dus neem het met een korreltje zout en dump niet direct al je vrienden ;).

Huffingtonpost.com