Geluk

Waarom tijd alleen spenderen zo goed voor je is

Welk type empaat ben jij? Gebaseerd op je sterrenbeeld

Tijd alleen doorbrengen kan soms eng zijn, want wat zullen ‘anderen’ wel niet denken nu je alleen in de bioscoop zit, alleen op zondag in het bos wandelt of alleen op het strand ligt.. Is het een indicatie dat je geen vrienden hebt? Dat je niet leuk genoeg bent? Nee, nee, nee! Het is juist belangrijk om sociale dingen in balans te brengen met tijd voor jezelf want alleen zijn is goed voor je. Hieronder zie je op een rij waarom alleen tijd doorbrengen zo goed voor je is en waarom je dit dus regelmatig moet doen!

1 Je laadt op
Ja het is leuk en fijn om tijd door te brengen met mensen die je dierbaar zijn. Je lacht samen, je hebt goede gesprekken, je kijkt naar wat hun behoeftes zijn zodat je ze empathie kunt bieden en dit is goed voor je. Maar het is ook belangrijk om hiernaast tijd te nemen om alleen op te laden. Als je alleen bent en je geen externe impulsen krijgt kun je rusten en opladen zodat je over voldoende energie beschikt om nog meer positieve dingen en mensen aan te trekken. 

-> Wees niet bang om dingen alleen te doen

2 Tijd om na te denken
Het moderne leven is hectisch, waardoor we maar weinig tijd hebben om na te denken. Maar tijd om na te denken en tijd voor zelfreflectie is juist zo belangrijk om te begrijpen hoe we ons voelen. Als je tijd voor jezelf neemt dan verwijder je de emotionele ruis die wordt gecreëerd in het bijzijn van anderen. Als we weten hoe we ons voelen kunnen we doelen stellen en de juiste acties (of juist niet) ondernemen.

3 Je productiviteit stijgt
Het is een open deur, maar toch een groot voordeel van alleen zijn: je krijgt veel meer gedaan. Je hebt eindelijk tijd voor je to do lijst en je voelt hierna heerlijk opgeruimd en leeg in je hoofd.

-> Mensen die graag alleen zijn hebben deze bijzondere karaktereigenschappen

4 Je relaties worden leuker
Als je nooit tijd alleen doorbrengt dan geef je jezelf ook niet de kans om de tijd die je met anderen doorbrengt te waarderen. Door te experimenteren met af en toe tijd alleen doorbrengen zul je zien dat je tijd met anderen meer begint te waarderen. Dit komt deels omdat je nu de mogelijkheid hebt om te gronden en om jezelf op te laden, waardoor je meer geniet van de tijd die met anderen doorbrengt.

5 Je leert jezelf kennen
Als je met anderen bent dan pas je je onbewust aan die ander aan, zelfs als je van jezelf behoorlijk authentiek bent. Als je alleen bent dan hoef niemand te pleasen en je bent je bewust van jezelf. Dit zorgt ervoor dat je jezelf beter leert kennen en beter weet wie je bent en wat jij wilt. 

-> Onderzoekers zeggen dat mensen die graag alleen zijn meer kans hebben op succes

6 Je kunt doen wat jij leuk vindt
Tijd doorbrengen met anderen vergt een bepaalde mate van compromissen sluiten, aangezien iedereen andere behoeftes heeft. Gelukkig slaat dit ook vaak aan op je eigen behoeftes, maar dit is niet altijd zo. Als je het fijn vindt om alleen te zijn dan kun je inzien dat alleen zijn je ook de kans geeft om te doen wat jij prettig vindt, zonder compromissen te hoeven sluiten. 

7 Je hebt minder de behoefte aan waardering van anderen
Als je er aan gewend bent om je goed te voelen door waardering van anderen, dan is het niet zo makkelijk om je goed te voelen vanuit jezelf. Je hebt misschien de gewoonte aangeleerd dat je goedkeuring van anderen nodig hebt om je goed te voelen. Door alleen te zijn kun je leren om goedkeuring van jezelf te krijgen en je hier goed door te voelen. 

8 Je wordt onafhankelijker
Mensen die bijna nooit alleen zijn kunnen bijna in paniek raken bij het idee dat ze alleen zijn. Maar wanneer je er aan went om regelmatig alleen te zijn dan zul je merken dat het eigenlijk juist heel fijn is. Je merkt dat er kracht schuilt in alleen zijn en hierdoor ben je minder afhankelijk van anderen. 

-> 8 redenen waarom tijd alleen doorbrengen een cadeautje is

Volg jij Herhealth.nl al op Instagram?