Gezondheid

8 verborgen signalen dat je misschien depressief bent

8 verborgen signalen van een depressie

Je voelt je moe, bent vergeetachtig en denkt dat het wel weer over gaat, maar misschien moet je hulp gaan zoeken als dit aan blijft houden. Vooral de minder zware versies van depressie hebben niet altijd de symptomen zoals je neerslachtig of duidelijk ongelukkig voelen. Er zijn andere subtiele signalen die er ook op kunnen wijzen dat je een depressie hebt.

In Nederland krijgt 20% van de volwassenen ooit in het leven te maken met een depressie en jaarlijks krijgen 135.600 mensen voor het eerst een depressie.

Veel mensen schrikken wanneer ze diagnose depressie krijgen. Deze diagnose kwam geheel onverwacht omdat ze zich wel lusteloos en moe voelde, maar ze dachten dat ze te veel hadden gedaan of dat ze iets onder de lede hadden. Niet iedereen begrijpt hoe een depressie er uit ziet. In sommige gevallen kun je namelijk nog gewoon functioneren als je een depressie hebt.

-> Als je niet depressief, maar ook niet echt gelukkig bent

Onderstaand zie je 8 verborgen signalen van een depressie.

1 Slapeloosheid en of vermoeidheid
Veel mensen die depressief zijn melden een verstoring in hun slaappatroon. Soms merken ze dat ze veel meer slapen omdat ze enorm vermoeid zijn of (wat vaker voorkomt) ze merken dat ze niet in slaap kunnen komen. Het kan inderdaad moeilijk zijn om in slaap te komen als je een depressie hebt, maar mensen met een zwaardere depressie merken juist dat ze vroeg wakker worden en vervolgens niet meer in slaap kunnen komen.

2 Je verliest interesse in dingen
Vroeger werd je blij van bepaalde dingen en kon je genieten. Tegenwoordig word je nergens meer echt blij van en moet jij jezelf naar bepaalde dingen toeslepen. Veranderingen in de hersenen door een depressie kunnen ervoor zorgen dat je minder motivatie hebt en je minder verbonden voelt.

3 Je kunt niet helder nadenken
Mensen met een depressie zeggen dingen als: “Mijn brein is wollig; Ik heb niet zo’n heldere geest als ik altijd had; Ik heb het gevoel dat er watten in mijn hoofd zitten”. Het komt vaak voor dat mensen met een depressie moeite hebben om zich te focussen op zelfs de meest simpele taken. Daarnaast kunnen ze zeer besluiteloos worden.

4 Minder trek in eten
Mensen met een depressie kunnen misschien te veel eten (comfort food), maar het komt vaker voor dat ze hun eetlust verliezen. Ze hebben simpelweg de zin om te eten verloren.

5 Een lager libido
Depressie kan ook invloed hebben op je seksleven. Wanneer je het gevoel hebt dat niets meer leuk is en je zelf vindt dat jij niet meer leuk bent dan is het niet zo gek dat je geen zin meer hebt in seks. Maar daarnaast is het ook zo dat er een biologische reden voor is aangezien een depressie gelinkt is aan hormonale veranderingen.

6 Slecht geheugen
Wanneer je depressief bent dan wordt je geheugen heel ‘algemeen’. Je hebt moeite om details te herinneren. Normaal gesproken geeft je geheugen je specifieke dingen om te doen. Als X is gebeurt dan moet ik vervolgens Y doen. Maar wanneer je depressief bent dan weet je dat X is gebeurd, maar wat je verder moet doen is moeilijk. Je hebt moeite om verder dan het algemene te gaan. Wat als gevolg heeft dat je moeite hebt om problemen op te lossen.

7 Je neemt grotere risico’s dan normaal
Een ander signaal van een depressie is dat je risico’s neemt. Dit is vooral bij mannen het geval. Je kunt grotere risico’s nemen als het gaat om rijden, drank of drugsgebruik, seks of gokken.

-> Dit zijn de beste sporten die je kunt doen als je depressief of angstig bent

8 Je bent niet gelukkig maar ook niet ongelukkig
Deze gekke grijze zone kan een signaal  van depressie zijn. Wanneer iemand depressief is kan die persoon (zonder het te weten) zijn of haar emoties afsluiten zoals bijvoorbeeld je ongelukkig voelen.

Als je het gevoel hebt dat het niet helemaal goed met je gaat en je herkent bovenstaande symptomen dan kun je een afspraak met je huisarts maken. Je huisarts kan je helpen en samen kunnen jullie bespreken hoe jullie hier verder mee omgaan.

Bron:
Theguardian.com 
rd.com Trimbos.nl

Praten over depressie met je naasten kan helpen. Kijk op 113.nl/depressie voor informatie en hulp bij depressie