Geluk

6 simpele manieren om negatieve gedachtes te tackelen

Negatieve gedachten de baas zijn? Lees deze tips

Naar schatting hebben we allemaal zo’n 60.000 tot 70.000 gedachtes per dag, waarvan er veel helaas negatief zijn. “Ik ben verschrikkelijk in wat ik doe.” “Ik zal nooit de liefde vinden.” “Ik verdien het niet om gelukkig te zijn.” “Ik kan het niet.”

Maar het zijn niet alleen de gedachtes zelf die de schade aanrichten. Als er niks tegen die gedachtes gedaan wordt, ga je die gedachte zo erg geloven, dat de gedachte ook bepaald gedrag creëert. Een negatieve gedachte zoals: “Ik word nooit gelukkig”, is een vreselijke manier om ons ongelukkig te blijven voelen. Maar we kunnen hier tegenin gaan.

Als we onze negatieve gedachtes omdraaien en confronteren, dan kunnen we de gedachte zodra deze opkomt stoppen en de macht over ons wegnemen. In feite zijn er 6 manieren om deze gedachtes te stoppen. De volgende keer als er zo’n negatieve gedachte opduikt om jouw zelfvertrouwen te schaden, stel je zelf dan de volgende 6 vragen om deze gedachte te onderuit te halen.

1 Wie zegt dat?
Wanneer een negatieve gedachte je hoofd binnen springt, vraag je zelf dan af, “wie zegt dat?”. Deze vraag stelt een negatieve gedachte bloot om precies te laten zien wat het is: een twijfel die schade kan aanbrengen aan je leven en je gevoel van eigenwaarde en welzijn.

2 Heb ik ooit eerder iemand anders over zo’n gedachte gehoord?
Klaar voor een openbaring? Je gedachtes zijn misschien niet eens die van jouwzelf. Zoveel van de stemmen in ons hoofd zijn echo’s van de woorden van andere mensen. We luisterden naar een ouder, echtgenoot of baas die negatieve dingen zei, en we namen ze op als onze gedachtes. Als dit het geval is, laat de gedachte direct varen!

3 Vind ik deze gedachte fijn?
Kom op, en vraag je zelf af: “Is deze gedachte wenselijk of fijn?”, “Geeft het me een gevoel van vreugde?” Zo niet, vraag jezelf dan af waarom je het denkt. Je luistert toch geen muziek die je niet leuk vindt? Waarom zou je dan wel naar gedachtes luisteren die je niet aan staan?

4 Laat deze gedachte mij beter voelen?
Negatieve gedachtes halen ons naar beneden. Ze spelen in op ons zelfvertrouwen en ze schaden onze plannen en dromen. Vraag jezelf af of deze gedachte je beter of slechter laat voelen. Als het jouw gevoel van eigenwaarde niet verbetert op welke manier dan ook, waarom denk je het dan? Weg met die gedachte!

5 Heb ik de controle over deze gedachte?
Is deze gedachte nuttig of bruikbaar voor jou? Door deze vraag aan jezelf te stellen kan je kijken of deze gedachte jou helpt om jouw wensen of doelen te behalen. Als je probeert af te vallen, zal een negatieve gedachte als: “Ik zal nooit sterker worden”, daar absoluut niet bij helpen.

6 Heb ik de controle over deze gedachte?
Heeft deze gedachte enige vorm van controle of macht over jou? Of heb je zelf de controle over deze gedachte? Zo niet, vraag je zelf dan af waarom je een gedachte de controle over jou zou laten hebben. Onthoud goed, jij bent de baas over je eigen gedachtes en niet andersom!
mindbodygreen.com