Geluk

Dankzij deze tips laat jij je niet meer zo snel manipuleren

Zo ga je om met een manipulator

Tijdens psychische manipulatie wordt de ene persoon misbruikt ten bate van de ander. De manipulator creëert bewust een onbalans in macht en zet het ‘slachtoffer’ zo naar zijn of haar hand. Manipulatie is heftig en lastig het hoofd te bieden, maar het kan wel!

Manipulatieve personen hebben vaak deze karaktertrekken:

 • Ze weten hoe ze jouw zwakke plekken kunnen vinden;
 • Wanneer ze je zwakke plek hebben gevonden, gebruiken ze dit tegen je;
 • Ze overtuigen je om iets van jezelf op te geven zodat ze er zelf beter van worden;
 • Of het nou een werk, sociale of familiesituatie is, wanneer een manipulator succesvol misbruik van je heeft gemaakt, dan zal hij dit herhalen totdat jij het manipuleren stopt.

Gelukkig zijn er manieren om een manipulator het hoofd te bieden. Onderstaand zie je tips die jou wellicht in bepaalde situaties kunnen helpen om je niet te laten manipuleren:

1 Ken je fundamentele rechten als mens

Ken je rechten en herken het als deze rechten niet gehonoreerd worden. Voorbeelden van deze rechten zijn:

 1. Je hebt het recht om met respect behandeld te worden;
 2. Je hebt het recht om je gevoelens, mening en behoeftes te uiten;
 3. Je hebt het recht om je eigen prioriteiten te bepalen;
 4. Je hebt het recht om nee te zeggen wanneer jij dit wilt;
 5. Je hebt het recht om te krijgen waar je voor hebt betaald;
 6. Je hebt het recht om je te beschermen tegen fysieke en mentale dreiging;
 7. Je hebt het recht om een gelukkig leven te leiden.

Deze rechten staan voor jouw grenzen. Helaas zijn er veel mensen in onze maatschappij die deze rechten niet respecteren. Maar jij bent de gene die macht over jouw leven heeft, niet de manipulator.

->5 verborgen signalen van manipulatie in een relatie

2 Houd afstand

Je kunt een manipulator herkennen aan het feit dat hij (of zij) bij verschillende personen verschillende gezichten opzet. Hoewel iedereen dit wel doet, voeren manipulators dit door tot het extreme. Bij de ene persoon gedragen ze zich agressief of arrogant en bij de ander zijn ze juist zwak en hulpeloos. Als je dit gedrag bij iemand herkent is het goed om afstand te houden.

3 Vermijd onzekerheid en zelf-kritiek

Omdat een manipulator opzoek gaat naar jouw zwakke plekken, is het niet zo gek dat jij je onzeker en niet goed genoeg voelt wanneer je te maken hebt met deze persoon. Maar het is belangrijk om te onthouden dat niet jij, maar de ander het probleem is; jij wordt gemanipuleerd om je slecht over jezelf te laten voelen. Dus wanneer jij niet met respect wordt behandeld of wanneer iemand onredelijke verzoeken doet dan is het goed om in te zien dat niet jij, maar de ander het probleem is.

Volg Herhealth.nl op Instagram

->Op deze manier kun je gemanipuleerd worden door je partner 

4 Draai het om

Manipulators zullen verzoeken aan je doen, verzoeken die vooral goed voor de manipulators zelf zijn. Daarom is het goed om de focus terug te brengen op de manipulator door vragen te stellen als:

 • Vind jij dat dit redelijk is?
 • Vind je hetgeen je nu van mij vraagt realistisch?
 • Heb ik hier ook iets over te zeggen?
 • Vraag je me dit of vertel je me dit?
 • Maar wat heb ik hier aan?
 • Verwacht je echt dat ik dit doe?

Wanneer je dit soort vragen stelt houd je de ander een spiegel voor. Wanneer de manipulator bewust wordt van zijn gedrag zal hij zich terugtrekken. Maar wanneer je te maken hebt met iemand met narcistische trekjes dan zal hij bij zijn verzoek blijven. Maar laat je hierdoor niet uit het veld slaan en laat je niet manipuleren.

5 Gebruik de tijd in je voordeel

Een manipulator zal direct een antwoord van je verlangen om zo de druk en de controle op jou te vergroten. Wanneer dit merkt reageer dan niet direct maar zeg dat je er over na moet denken en dat je er later op terugkomt. Neem de tijd om goed over je beslissing of antwoord na te denken.

5 dingen die manipulators zeggen waardoor jij aan jezelf gaat twijfelen

6 Weet dat je nee mag zeggen

Onthoud dat het je recht is om nee te zeggen tegen iemand en dat het je recht is om je eigen prioriteiten in je leven te bepalen. Jij bepaalt hoe jij je leven leidt, niet iemand anders.

7 Confronteer pestkoppen en manipulators met hun gedrag

Een manipulator verandert snel in een pestkop wanneer hij iemand anders intimideert of pijn doet. Houd in gedachte dat pestkoppen mensen uitkiezen die ze als zwakker zien. Dus zolang jij je passief opstelt maak jij jezelf een makkelijk doelwit terwijl de meeste pestkoppen zelf juist de angsthazen zijn. Dus pak die manipulator terug, want wanneer de doelwitten voor zichzelf opkomen en het gedrag niet meer pikken zullen pestkoppen vaak afdruipen. Dit geldt vaak voor zowel het schoolplein als op de werkvloer. En weet dat als je voor jezelf opkomt tegen pestkoppen je dit niet alleen hoeft te doen. Je kunt steun zoeken bij je manager, collega of iemand anders die je vertrouwt of sterk genoeg is om een weerwoord te bieden.

-> 5 signalen van een manipulatieve relatie

Volg jij Herhealth.nl al op Instagram?

Bron: Psychologytoday.com Foto credit: www.carolinereceveurandco.com