Relaties

Op deze manieren kun je worden gemanipuleerd door je partner

Op deze manieren kun je worden gemanipuleerd in je relatie

Het enge aan manipulatie is dat je waarschijnlijk niet eens door hebt dat het gebeurt. Manipulatieve mensen verdraaien jouw gedachtes, acties, behoeftes en verlangens in iets wat beter past bij de manier waarop zij dingen graag zien. En ze kneden jou net zolang totdat jij voldoet aan hun beeld. Enge gedachte toch? Onderstaand zie je belangrijke signalen van manipulatie in een relatie:

-> 5 signalen van een manipulatieve relatie

1 Hij geeft je een schuldgevoel.. over praktisch alles
Manipulatie begint altijd met schuldgevoel. Als hij (of zij) je kan overtuigen om je schuldig te voelen over je acties (zelfs wanneer je niets verkeerds hebt gedaan), dan weet hij dat je sneller bereid bent om te doen wat hij zegt. “Natuurlijk was het eten oké, maar het was niet echt wat ik had verwacht en ik had liever wat anders gehad. Maar als jij gelukkig bent dan is het goed. Ik houd van jou en het is belangrijk voor me dat jij gelukkig bent, zelfs als het betekent dat ik de dingen die ik wil aan de kant moet zetten”.

Zie je wat hier gebeurt? Op de oppervlakte lijkt hij een lieve partner, maar iemand een schuldgevoel aanpraten is geen liefde. Manipulators proberen je er ook van te overtuigen dat zij meer van jou houden zodat jij sneller aan de kant schuift wat jij wilt, om zo gelaten zien dat jij net zo veel van hem houdt. Het is een gemeen spelletje.

-> 9 dingen die manipulatieve mensen doen

2 Hij dringt zijn onzekerheden aan jou op
Manipulators dwingen vaak hun eigen onzekerheden aan jou op om zo te controleren hoe jij op hem reageert. “Ik ben al eerder bedrogen en daarom wil ik niet dat je mannelijke vrienden hebt. Dat begrijp je natuurlijk wel, toch?” Ja natuurlijk begrijp je dit (en je moet ook rekeningen houden met iemand onzekerheden), maar zijn strijd zou niet moet bepalen hoe jullie relatie eruit ziet.

“Het spijt me dat ik zo reageerde, ik ben gewoon bang dat je me zal verlaten!” Het is een excuus wat vaak door manipulators wordt gebruikt wanneer jij hem ergens op wijst of hem terechtwijst. Het doel van zo’n soort excuus is om de focus van jouw irritaties of zorgen af te halen en de focus weer op zijn zorgen te leggen. Er is een verschil tussen rekening met iemands gevoelens houden en worden gemanipuleerd om te voelen wat hij wilt dat je voelt.

3 Hij zorgt ervoor dat je aan jezelf gaat twijfelen
Weet je waarom je op een gegeven moment zo makkelijke te manipuleren bent? Omdat hij ervoor heeft gezorgd dat jij niet langer op jezelf durft te vertrouwen. Manipulators zoeken je onzekerheden en gebruiken deze tegen je. Ze tonen je ‘zwakheden’ en laten je zien dat met hen heel een stuk beter af bent. Ze overtuigen je er langzaam van dat ze het beste met je voor hebben, maar dit is niet zo. Ze kneden je langzaam op zo’n manier dat je op een gegeven moment hem nodig hebt om je met al je beslissingen te ‘helpen’. Het kan zelfs zo ver gaan dat je hem meer vertrouwd dan dat jij jezelf vertrouwd.

-> 5 verborgen signalen van manipulatie in een relatie

4 Hij zorgt ervoor dat jij verantwoordelijk bent voor zijn emoties
Manipulators spelen een ingewikkeld spel. Ze spenderen behoorlijk wat tijd om jou ervan te overtuigen dat jij hen nodig hebt om beslissingen te nemen, maar aan de andere kant draaien ze het om en maken ze jou verantwoordelijk voor al hun gevoelens. Als ze verdrietig zijn komt dit waarschijnlijk door jou en als ze boos zijn, dan heb jij dus overduidelijk wat verkeerds gedaan.

5 Hij overtuigd je ervan dat jij wilt wat hij wil
We beginnen relaties als twee individuen en om een relatie te laten slagen moet je naar elkaar toegroeien en beide compromissen sluiten. Maar wat niet normaal is: wanneer wat jij wilt er niet meer toe doet. Wanneer je merkt dat de behoeftes en verlangens van jouw partner veel vaker worden bevredigd dan die van jou dan is het goed om hier eens over na te denken.

-> Dankzij deze tips laat jij je niet meer zo snel manipuleren

Psychcentral.com