Geluk

9 dingen die manipulatieve mensen doen

9 dingen die manipulators doen

Manipulatieve mensen hebben zich de kunst van het bedrog meester gemaakt. Ze komen over als oprechte en vriendelijke mensen, maar dit is een façade; het is een manier om je in te pakken voordat ze laten zien wie ze echt zijn..

Manipulatieve mensen zijn eigenlijk helemaal niet in jou geïnteresseerd, ze zien jou vooral als iets waar ze controle over kunnen hebben. En ze hebben verschillende manieren om dit te bewerkstelligen. Vaak verdraaien ze jouw woorden op zo’n manier dat jij je eigen woorden bijna niet eens meer herkent. Ze willen dat je in de war brengen en je misschien zelfs het gevoel geven alsof jij ‘gek’ bent.

Manipulatieve mensen hebben er geen moeite mee om het slachtoffer te spelen, waarbij ze zelf geen enkele verantwoordelijkheid nemen, maar de schuld vooral bij jou leggen. Ze pesten je, intimideren je en zullen niet opgeven totdat ze je hebben waar zij je willen hebben.

->5 dingen die manipulators zeggen waardoor je aan jezelf gaat twijfelen

Onderstaand vind je 9 eigenschappen van manipulatief gedrag, zodat je voorbereid bent als je zo’n persoon tegenkomt. Wanneer je begrijpt hoe iemand die manipuleert te werk gaat kan dit voorkomen dat je het ‘slachtoffer’ wordt van iemand die manipuleert.

1 Manipulatieve mensen weten niet hoe ze zich moeten inleven in anderen of ze geloven oprecht dat hun manier om met bepaalde dingen om te gaan de enige juiste manier is, zolang er maar aan hun behoeftes wordt voldaan is alles goed. Uiteindelijk zul je merken dat alle situaties en relaties om hen draaien en wat anderen voelen of denken maakt niet zo veel uit. Ze vragen zichzelf niet af of zij het probleem zijn. Ze vinden dat het probleem altijd bij iemand anders ligt.

2 Manipulatieve mensen kennen het concept ‘grenzen’ niet. Ze weten wat ze willen en ze hebben weinig empathie voor de mensen die ze onderweg tegenkomen. Het maakt niet uit ze mensen kwetsen of pijn doen, als zij maar bereiken wat ze willen bereiken. Ze hebben geen respect voor persoonlijke grenzen of persoonlijke ruimte van anderen.

3 Een manipulator neemt geen verantwoordelijkheid voor zijn daden omdat hij anderen de schuld geeft. Ze begrijpen echt wel wat verantwoordelijkheid is, maar vinden het normaal om anderen de schuld te geven. Uiteindelijk zullen ze proberen om jou verantwoordelijk te maken voor het vervullen van hun behoeftes. Waarbij er geen ruimte meer over is om je eigen behoeftes te vervullen.

4 Manipulatieve mensen zien onze gevoeligheid en emoties als prooi. Ze weten dat er een grote kans is dat jij een relatie met ze begint omdat jij vriendelijk, zorgzaam en gevoelig bent en natuurlijk omdat jij wilt helpen. Ze zullen je eerst de hemel in prijzen voor je lieve eigenschappen. Maar uiteindelijk zul jij deze eigenschappen gebruiken om iemand te dienen die eigenlijk niet echt om jou geeft. Ze geven alleen om wat jij voor hen kunt betekenen.

5 Als je een manier zoekt om manipulators te onderscheiden van empathische mensen dan moet je eens opletten hoe zij over anderen spreken in jouw bijzijn. Ze zullen, als jij er niet bij bent, net zo over jou praten als dat ze dit in jouw bijzijn over anderen doen. Ze creëren situaties waardoor harmonie tussen mensen ontmoedigd wordt.

-> 9 signalen dat je te maken hebt met een emotionele manipulator

6 Verdoe nooit je tijd met proberen jezelf te verantwoorden of dingen uit te leggen aan mensen die bij voorbaat al hebben besloten dat ze je niet begrijpen. Als iemand je niet begrijpt, blijf dan niet wachten totdat iemand je wel gaat begrijpen. Maak het niet jouw missie om iemand je te laten begrijpen en aardig te vinden – Ze zijn niet geïnteresseerd in jou als persoon.

7 Beoordeel mensen op hun acties en niet op hun woorden. Wat iemand zegt en wat iemand doet zijn 2 verschillende dingen, onthoud dit. Kijk eens goed naar iemand, zonder excuses te maken, en kijk dan eens wat je werkelijk ziet.

8 Iemand doet alsof hij lief en aardig is, maar is dit niet. Als we begrijpen dat niet iedereen is wie hij/zij lijkt te zijn, dan zouden we wel 3 keer nadenken voordat we zo nauw betrokken bij iemand raken. Ga niet af op een eerste indruk, maar neem de tijd om iemand echt te leren kennen. Houd je ogen open en zet je roze bril af.

9 Onderzoek regelmatig wat jij wilt, wat jij vindt en wat jij gelooft. We doen dit vaak niet genoeg. Wanneer het leven verder gaat veranderen onze houdingen tegenover dingen bepaalde vaak. En wanneer je niet zeker weet wat je zelf wilt dan is het heel makkelijk om op iemand te vertrouwen en er vanuit te gaan dat wat zij denken juist is. Maar dan maak je het iemand wel heel erg makkelijk om jou te manipuleren. Weet daarom waar jij voor staat en laat je niet zomaar van de wijs brengen.

->5 (verborgen) signalen van manipulatie in je relatie

Bron Psychologytoday.com Foto Grasiemercedes.com