Relaties

Vergeet gevoelens, liefde is een bewuste keuze

Waarom echte liefde een keuze is

Mijn vrouw en ik kennen elkaar al sinds de middelbare school, maar gingen pas veel later met elkaar uit. We hadden nog maar een paar weken gedatet toen we ons realiseerden dat we stapel verliefd waren en dat we wilden trouwen. Ik was er helemaal voor! En ik stelde voor om spontaan te gaan trouwen in Vegas. Kim was iets praktischer, ze wilde wat tijd om de bruiloft te plannen.

Ik voelde me toch een beetje verslagen. “We zijn zo verschillend,” zei ik. “Jij wilt alles plannen terwijl ik alles spontaan wil doen”. Kim’s ogen werden groot. “Ik kan wel spontaan zijn!” zei ze. “Ik kan juist heel spontaan zijn. Je moet het me gewoon van te voren vertellen wanneer jij spontaan wilt zijn, dan schrijf ik het in mijn agenda…”

Ik keek haar aan. Ze was gewoon serieus! Kim begrijpt de betekenis van spontaan zijn blijkbaar niet. En hoe grappig het ook klinkt, hoe meer ik hier over nadenk, hoe meer ik me realiseer dat ervoor kiezen om van iemand te houden, juist één van de mooiste dingen van de liefde is.

Er wordt gezegd dat echte liefde onvoorwaardelijke inzet vergt om je te committeren aan iemand die niet perfect is. En het is waar.

Wanneer alle vlinders weggevlogen zijn en je huwelijksdag een verre herinnering wordt, zul je ontdekken dat je getrouwd bent met iemand die net zo imperfect is als jij. En dat zij op hun beurt zullen leren dat ook jij problemen, onzekerheden, worstelingen en gekke dingen hebt.

Dan realiseer jij je dat liefde niet alleen een spontaan gevoel is, het is een bewuste keuze, een plan om in goede en slechte tijden van elkaar te houden.

Natuurlijk kun je niet kiezen tot wie jij je aangetrokken voelt, maar je kunt wel kiezen van wie je blijft houden. Tegenwoordig ligt er veel nadruk op luisteren naar je gevoel. Er wordt ons geleerd dat we altijd ons gevoel moeten volgen en dat we moeten doen wat ons blij maakt. Maar gevoelens kunnen ook veranderen. Echte liefde, aan de andere kant is constant, zeker en echt. Wanneer we ons verloren voelen, we verward zijn dan kunnen we kracht vinden in de persoon voor wie we hebben gekozen.

Daarnaast geeft het leven ons al genoeg spontane dingen op ons pad: afwijzing, baan verlies, teleurstelling, wanhoop, ziekte en andere problemen. We kunnen simpelweg niet steeds het schip verlaten wanneer er een storm gaande is in onze relatie. Echte liefde gaat om het samen doorstaan van deze stormen.

Mijn oma kreeg rond haar 50ste de diagnose MS. Binnen een aantal jaar kon mijn oma niet meer lopen en kwam in een rolstoel terecht. Mijn opa, die toen hoofd bij de politie was, ging 2 jaar eerder met pensioen om voor mijn oma te zorgen. Hij hielp haar met alles. Hij vertelde mijn moeder ooit: “Het doet me zoveel pijn om haar zo te zien. Toen we gingen trouwen dacht ik dat alles soepel zou verlopen. Ik had me nooit kunnen voorstellen dat ik dagelijks haar katheter zou moeten wisselen. Maar ik doe het en ik vind het niet erg – omdat ik van haar houd.”

Liefde is zo veel meer dan een gevoel. En echte liefde is niet altijd zacht roze en knuffelig. Echte liefde kan keihard werken betekenen. Echte liefde betekent dat je elkaar dingen vergeeft, dat je elkaar steunt in elkaars dromen, dat je elkaar troost of geeft om elkaars familie. Echte liefde is niet makkelijk en het is niet zoals op je huwelijksdag – het is veel dieper en mooier dan dat.

Als mijn vrouw en ik een probleem hebben in ons huwelijk dan doen we ons best om te kiezen voor de liefde. Hoewel we zeker niet perfect zijn is de liefde die we vandaag de dag delen echter en mooier dan we ooit hadden verwacht. Dus in welke storm we ook terechtkomen, ik ben van plan om heel veel van mijn vrouw te blijven houden.

Als je echt van iemand houdt en de ander van jou, ga er dan voor!

Seth Adam Smith

Sethadamsmith.com

ps Volg jij Herhealth.nl al op Instagram? @Herhealth.nl