Geluk Relaties

9 signalen dat je te maken hebt met een emotionele manipulator

9 signalen dat je te maken hebt met een emotionele manipulator

Iemand die goed is in emotionele manipulatie kan je eigenwaarde naar beneden halen en kan er zelfs voor zorgen dat jij aan jezelf gaat twijfelen. En omdat emotionele manipulatie grote gevolgen kan hebben is het goed om het tijdig te herkennen. Maar dit is niet zo makkelijk als je zou denken, want emotionele manipulators zijn erg vaardig. Ze beginnen heel subtiel en bouwen het zo langzaam op dat je niet eens door hebt dat het gebeurt. Maar gelukkig kun je een emotionele manipulator wel herkennen als je weet hoe je moet kijken:

1 Ze ondermijnen jouw perceptie van de realiteit
Emotionele manipulators zijn ongelooflijk goede leugenaars. Ze blijven volhouden dat iets niet is gebeurd terwijl dit wel is gebeurd en ze blijven volhouden dat ze iets hebben gedaan wat ze niet hebben gedaan. Het vervelende is dat jij jezelf uiteindelijk gaat afvragen of je het dan toch mis had. Erop staan dat hetgeen er is gebeurd zich alleen in jouw hoofd heeft afgespeeld is een extreem krachtige manier om ergens onder uit te komen.

2  Hun daden komen niet overeen met hun woorden
Emotionele manipulators zullen je zeggen wat je wilt horen, maar hun daden zijn een ander verhaal. Ze zeggen dat ze je steunen en dat ze er voor je zijn, maar als het er op aankomt dan doen ze alsof jouw verzoek volkomen onredelijk is. Ze vertellen je dat ze zoveel mazzel hebben dat ze jou kennen, om zich vervolgens te gedragen alsof jij een last bent. Dit is weer een andere manier om het geloof in jezelf te ondermijnen.

-> 5 (verborgen) signalen van manipulatie in een relatie

3 Ze zijn er erg goed in om jou een schuldgevoel te geven
Emotionele manipulators zijn er goed in om jouw schuldgevoel in hun voordeel te laten werken. Als jij iets noemt wat je dwars zit dan geven ze jou een schuldgevoel voor het feit dat jij het überhaupt hebt opgebracht. En als je het niet noemt dan geven ze je een schuldgevoel voor het feit dat je het voor jezelf hebt gehouden. Als je te maken hebt met een emotionele manipulator dan is alles wat je doet fout, wat voor problemen er ook zijn, ze zijn jouw schuld.

4 Zij zijn het slachtoffer
Het is nooit de schuld van de emotionele manipulator. Wat ze ook doen, of niet doen, het is de schuld van de ander – meestal die van jou. Als jij boos of verdrietig bent dan is het jouw schuld, want jij hebt onredelijke verwachtingen. Als zij boos worden dan is het jouw schuld omdat jij ervoor hebt gezorgd dat ze boos werden. Emotionele manipulators nemen nergens verantwoordelijkheid voor.

5 Ze zijn te veel en te snel
Of het nou om een persoonlijke relatie of een zakelijke relatie gaat, emotionele manipulators slaan een paar stappen over. Ze delen snel te veel -en verwachten dat jij hetzelfde doet. Ze doen alsof ze kwetsbaar en gevoelig zijn, maar dit is een act. Ze doen alsof, zodat jij je speciaal voelt, maar dit is bedoeld om jou het gevoel te geven dat jij verantwoordelijk voor hun gevoelens bent.

-> 9 dingen die gebeuren als je houdt van iemand die manipulatief is

6 Ze zijn een emotioneel zwart gat
Wat de emotionele manipulator ook voelt, ze zijn er goed in om iedereen om hen heen mee te zuigen in die emoties. Als ze in een slechte bui zijn dan weet iedereen om hen heen dit. Maar anderen merken deze bui niet alleen, ze voelen het zelfs. Waardoor mensen hun best gaan doen om ervoor te zorgen dat een manipulator altijd in een goede bui is en zo krijgt de manipulator het voor elkaar dat anderen zich verantwoordelijk voelen voor zijn emoties.

7 Ze staan toe om je ergens bij te helpen en opeens gedragen ze zich als een martelaar
Eerst willen ze graag ergens mee helpen, maar als het zo ver is dan doen ze alsof het geen waarmee ze je wilden helpen een enorme last is. En als jij hier wat over zegt dan draaien ze alles weer om en gaat alles om jou. Natuurlijk willen ze helpen, jij bent gewoon paranoïde.. waardoor je weer aan jezelf gaat twijfelen.

8 Ze overtreffen je altijd
Wat je probleem ook is, emotionele manipulators hebben het slechter. Jij hebt geen recht om te klagen, dus houd je mond… aldus de manipulator.

9 Ze kennen je zwakke plek en pakken je hierop
Ze weten wat je zwakke plek is en gebruiken deze wetenschap tegen je. Ben je onzeker over je gewicht? Ze geven commentaar op de dingen die je eet en de kleding die je draagt. Ben je onzeker over een presentatie, zij zullen je erop wijzen dat mensen altijd enorm kritisch en beoordelend zijn.. Ze zijn zich wel degelijk bewust van jouw emoties, maar ze gebruiken het tegen je en niet om je te steunen.

Volg jij Herhealth.nl al op Instagram?

Ook interessant: 9 dingen die manipulators doen