Relaties

Waarom voor je partner kiezen zo belangrijk is in een relatie

Waarom voor je partner kiezen zo belangrijk is in een relatie

Brooke en Gary zijn een stel wiens relatie op een breekpunt staat. De spanningen lopen hoog op over een, op het eerste gezicht, onbelangrijk punt: de afwas. Maar het gaat niet over de afwas, het gaat om hun relatie. Brooke onthult wat ze wil dat Gary instinctief begrijpt: “Ik zou willen dat je de afwas wilt doen.” Gary, niet in staat of bewust deze test niet begrijpend zegt: “Ik zou de afwas nooit willen doen.”

Dit is een scene uit de film The Break-Up. Gary heeft de boot volledig gemist, hij had namelijk een perfecte kans om zijn vriendin het gevoel te geven dat zij door hem is gekozen. Mannen reageren op deze scene vaak met de opmerking: “Ik moet blijkbaar de afwas willen doen…” Ja dat klopt. Want als we voelen dat iemand voor ons kiest, dan voelen we ons geliefd.

Je partner kiezen gebeurt niet alleen op je trouwdag, het gebeurt niet wanneer iedereen kijkt. Kiezen voor je partner gebeurt tijdens normale momenten in het leven – midden in de nacht wanneer een baby huilt en jullie beiden al uitgeput zijn en één partner zegt: “Ga maar weer slapen, ik doe het wel.” Het gebeurt tijdens een ruzie, wanneer alles in je zegt dat je wilt winnen, maar één partner zegt: “Ik zie dat je gekwetst bent, help me je te begrijpen.”

Dit soort keuzes zijn essentieel voor een gezonde band, die je terug kunt vinden in een kopje koffie gemaakt zoals zij het lekker vindt, of een etentje bij zijn favoriete restaurant als ze eigenlijk liever thuis blijft of – zoals in het geval van Brooke en Gary – het doen van de afwas als de ander het al heel druk heeft. Het raakt ons wanneer we zien dat onze partner zijn of haar best voor ons doet. Het lijken kleine dingen, maar juist deze kleine dingen dragen de boodschap: Ik kies voor jou, ik houd van jou.

Bewaar dit artikel op Pinterest

Actief voor je partner kiezen tijdens alledaagse momenten geeft de boodschap dat de ander jouw kan vertrouwen en dat je er bent als het nodig is. Belangrijk hierbij is dat je deze keuzes niet automatisch, omdat het van je verwacht wordt, maakt. Maar dat je deze keuzes bewust en actief wilt maken. Dus dat je de afwas op dat moment voor je partner wilt doen. Dat jij bewust je best doet voor je partner en dat je partner weet dat jij ook bewust je best doet voor hem.

Elke dag hebben we de kans om onszelf af te vragen: kies ik bewust voor mijn partner? Het antwoord is simpel en helder: kies elke dag voor elkaar.