Geluk

De 5 fases van persoonlijke groei

De 5 fases van persoonlijke groei

Persoonlijke groei is natuurlijk voor iedereen anders, je kunt het niet over één kam scheren. Er is geen model wat op iedereen toepasbaar is. Elke fase in je leven biedt je kansen om te leren en te groeien dus wees dankbaar voor elke fase waar je inzit. Maar toch zijn onderstaande stappen voor veel mensen die een transformatie hebben doorgemaakt herkenbaar:

1 Slapen
Wanneer je dit leest dan betekent dit dat je al (of bijna) voorbij deze fase bent. Wanneer je nog aan het slapen was dan zou je dit artikel niet hebben geopend. De periode dat jouw angsten en gewoontes je leven nog regeerde, dat was de periode dat je nog sliep. Je nam misschien aan dat je niet de mogelijkheid had om je leven te veranderen. Maar nu ben je wakker en realiseer jij je dat jij jouw leven niet meer op de automatische piloot wilt leven.

2 Wakker worden
Wanneer we echt wakker worden dan beginnen we met onszelf af te vragen wat ons tegenhoudt om het leven te leiden wat we willen. We beginnen in te zien dat onze ervaringen in het leven niet toevallig zijn en waarom we steeds dezelfde fouten maken en we beginnen te zoeken naar antwoorden. We zien de patronen in ons leven en zien in dat we bij onszelf moeten beginnen als we dingen willen veranderen. Dat we in het leven blijven leren en dat het belangrijk is om trouw te blijven aan je ware zelf.

3 Toepassen
In deze fase veranderen we van weten naar doen. Je weet dat je dingen wilt veranderen, je staat open voor verandering maar je weet niet waar je moet beginnen. Dit is de fase waarop jij jouw groei op je leven gaat toepassen. Het is tijd om de mouwen op te rollen en ervoor te gaan. Bewustzijn alleen is niet voldoende, je hebt ook daadkracht nodig om dingen te veranderen. We kunnen onze gewoontes, ons oude gedrag en onze vastgeroeste gedachtes veranderen. Je hebt de vaardigheden, je hebt de kracht en je hebt het lef om dingen te doen.

4 Acceptatie
Wanneer we onszelf nieuwe gewoontes eigen maken en we onszelf een nieuwe manier van leven aanmeten dan begint de acceptatie. We zijn geen nieuw mens geworden, we zijn onszelf geworden. We zijn meer onszelf dan we ooit zijn geweest. Betekent dit dan dat we helemaal tevreden zijn en we niet meer aan onszelf hoeven te werken, nee. We blijven mens. Het enige verschil is dat wanneer er nu dingen zijn die niet aan onze verwachtingen voldoen we dit kunnen accepteren. We stoppen met vechten tegen de realiteit; we accepteren het of we veranderen het. We zijn gelukkig met onszelf en niet langer de slaaf van je eigen impulsen.

5 De liefde delen
Deze fase gaat over iets groters: het leven veranderen van anderen. Wanneer we onszelf echt goed voelen dan willen we onze liefde graag delen. En je wilt die goede gevoel misschien te graag delen, al voordat je zelf helemaal klaar bent met jouw transformatie. Wees daarom geduldig met jezelf, er zit geen finish of tijdspad aan jouw verandering.

 

Mindbodygreen.com