Relaties

5 signalen van een manipulatieve relatie

5 signalen van een manipulatieve relatie

Heb jij wel eens het gevoel gehad dat iemand manipulatief was en hierdoor misbruik van je maakte? Vaak klopt er iets niet in een manipulatieve relatie, maar kun je er de vinger niet op leggen wat er nou aan de hand is. En dat is niet gek van want manipulatie is niet makkelijk te spotten en daarom is het lastig om te bepalen waar je nou voor uit moet kijken. Dit artikel kan je op weg helpen om erachter te komen of iemand je manipuleert en om misschien afstand van deze persoon te nemen.

1 Ze geven je een schuldgevoel
Manipulatieve mensen zullen niet alleen niet snel de schuld accepteren, maar ze zullen ook proberen om de schuld bij jou neer te leggen. Je hebt niets verkeerd gedaan, maar toch zullen ze proberen om jou een slecht gevoel te geven je schuldig laten voelen over de situatie. Ze draaien dingen om en geven jou de schuld van dingen waar je absoluut niet schuldig aan bent. Helaas brengen ze het zo goed en overtuigend dat jij aan jezelf gaat twijfelen en onzeker wordt. 

-> Zo ga je om met manipulatieve mensen

2 Ze halen je eigenwaarde onderuit
Manipulators willen dat je eigenwaarde daalt en dat je onzeker bent, want zo wordt het makkelijker om misbruik van je te maken. Dit betekent dat ze er vaak alles aan zullen doen om je neer te halen en jou ervan te overtuigen dat je minder bent dan zij. Manipulatieve mensen hebben feilloos door waar jij onzeker over bent en zullen je juist op die punten proberen te pakken. 

3 Zij zullen nooit de schuld op zich nemen
Als er iets is dan zullen zij nooit toegeven dat zij iets verkeerd hebben gedaan of ingeschat. Dit is frustrerend want iedereen maakt fouten, maar deze personen zullen altijd naar iemand anders (jou) wijzen. 

4 Ze veranderen van onderwerp
Een ander signaal van manipulatieve mensen is dat ze vooral om zichzelf geven. Dit betekent dat wanneer er een discussie is ze bepaalde onderwerpen proberen te vermijden. Ze veranderen van onderwerp of verdraaien de waarheid. Ze vermijden ze de waarheid, zo krijgen ze niet de schuld en hoeven ze geen verantwoording af te leggen. Dit laat zien dat ze niet genoeg om jou geven om aan te horen wat jij te zeggen hebt en dat alles alleen om hen draait.

-> 9 dingen die manipulatieve mensen doen

5 Ze praten hun gedrag goed
Zelfs als manipulators iets verkeerds doen dan geven ze dit nooit toe. Ze zullen er alles aan doen om te laten zien dat ze wel goed zitten en praten daarmee hun gedrag goed. Het maakt dus niet uit wat jij voor argumenten geeft, zij hebben altijd gelijk en jij hebt ongelijk. Ze zorgen er op deze manier voor dat je aan jezelf gaat twijfelen en je niet meer op jezelf durft te vertrouwen.

Komen bovenstaande signalen je bekend voor? Onderneem dan actie. Als iemand misbruik van je maakt dan is het goed om afstand te nemen. Weet wat je waard bent, wat je grenzen zijn en weet dat andere mensen niets anders kunnen doen dan jouw grenzen accepteren. Je hebt geen mensen in je leven nodig die je grenzen niet accepteren en die misbruik van je maken, je verdient echt veel beter dan dat!

Volg jij Herhealth.nl al op Instagram? 

-> Dankzij deze tips laat jij je niet meer zo snel manipuleren