Geluk

7 signalen die waarschuwen dat iemand emotioneel instabiel is

7 signalen dat iemand emotioneel instabiel is

Emoties zijn compleet normaal, ze horen er nu eenmaal bij. Het is gezond om je emoties zo nu en dan even flink te laten gaan. Maar als iemand emotioneel instabiel is, wordt diegene constant geleid door de emoties. Deze mensen hebben moeite om hun gevoelens onder controle te houden. En dat kan nogal wat chaos veroorzaken. Als iemand emotioneel instabiel is, wordt hij of zij continu uit balans gehaald. En daarom heeft juist deze persoon alle hulp nodig die iemand maar kan krijgen.

Het is lastig om te zien of iemand emotioneel instabiel is, maar er zijn een paar duidelijke signalen die terug kunnen komen.

Ongewoon gedrag
Extreem wantrouwend en nerveus zijn, is een signaal van iemand die emotioneel onstabiel is. Vaak is het compleet onnodig, maar toch kan diegene elk onderwerp verdacht maken. Ook onlogisch denken of het hebben van overdreven overtuigingen is een signaal van iemand die emotioneel instabiel is. Daarnaast kan het zijn dat die persoon last heeft van moodswings, en van een heel goed gevoel naar een super down gevoel gaan binnen de kortste keren.

Zich terugtrekken en isoleren
Dit zijn beide signalen van iemand die niet lekker in zijn vel zit. Depressie of angsten zijn vaak de reden waarom mensen zich terugtrekken van vrienden of familie. Hoewel het misschien juist goed lijkt om iemand wat ruimte te geven, is dit niet altijd het geval bij de personen die emotioneel instabiel zijn. Wanneer zij alleen zijn, zullen ze in hun ongewone gedrag terugvallen en zichzelf uiteindelijk alleen maar gek maken. Geef degene dus wat ruimte, maar zorg ervoor dat hij of zij niet te veel alleen is.

Impulsief zijn
Ook impulsief gedrag kan een signaal zijn. Emotioneel instabiele personen zullen sneller hun hart willen volgen in plaats van hun verstand. Daardoor kunnen ze nogal impulsieve keuzes maken. Het kan ook zijn dat iemand hierdoor sneller naar bijvoorbeeld drank grijpt, omdat alcohol op dat moment een goed idee leek.

Onzeker zijn in een relatie
Iemand die emotioneel instabiel is, is niet in staat om een gezonde relatie te hebben. De kans is groot dat wanneer zij wel in een relatie zitten, zich heel onzeker voelen. Ze willen de ander steeds bellen om hem of haar in de gaten te kunnen houden. Dat zorgt ervoor dat het vertrouwen in de relatie steeds minder wordt van beide kanten. Probeer een emotioneel instabiele partner daarom bij te staan om te voorkomen dat de relatie hierdoor uiteindelijk verpest wordt.

Slecht slapen
Slapeloze nachten kunnen een gevolg zijn van verschillende oorzaken. Maar als je niet in slaap kunt komen omdat je veel stress hebt van de hele dag. Of omdat je alles wat je nog moet doen aan het overdenken bent, kan het een teken van emotionele onstabielheid zijn.

Liegen
We liegen allemaal wel eens. Een leugentje om bestwil, als het ware. Maar er zijn mensen die liegen en dit zelf niet eens door hebben. Liegen tegen degenen die dichtbij je staan, zorgt ervoor dat het vertrouwen geschaad wordt. Als dit elke dag gebeurt, kan het zijn dat diegene zelf niet inziet wat hij of zij een ander aandoet, omdat iemand zijn of haar eigen emoties niet goed onder controle heeft.

Geen keuzes kunnen maken
Keuzes moeten maken kan behoorlijk lastig zijn. Maar als je bij elk dingetje alles moet wikken en wegen, en eigenlijk nog steeds niet met zekerheid een keuze kunt maken, kan dit komen omdat diegene emotioneel instabiel is.

Herken je deze symptomen bij iemand die dichtbij je staat? Probeer degene dan zoveel mogelijk bij te staan, want dat is wat iemand nodig heeft. Herken je deze signalen bij jezelf? Dan kan het een goed idee zijn om zelf hulp bij anderen te zoeken.

Bron Mystical Raven Foto Thefashionguitar.com