Gezondheid

De overwaardering van druk zijn en de onderwaardering van rust

De onderwaardering van rust

Rust, tja… Het is niet meer iets vanzelfsprekends in onze maatschappij. We gaan maar door en hebben het hartstikke druk en dat terwijl rust zo belangrijk is voor:

  • een gezonder lichaam
  • meer balans
  • minder stress
  • betere relaties
  • een frisse blik op situaties
  • meer productiviteit. 

Rust kent dus vele voordelen, maar ondanks deze voordelen wordt rust tegenwoordig ondergewaardeerd. We moeten doorgaan, hebben het druk, zijn moe en hebben stress. We vinden het moeilijk om tijd in te plannen om te rusten en om dus niets te doen. Dat is ook niet zo gek als je bedenkt dat:

Rust wordt tegenwoordig verward met luiheid. Maar lekker niets doen of overdag een keer een dutje doen heeft niets met lui zijn te maken. Maar helaas is constant bezig zijn tegenwoordig het motto.

We willen allemaal meer geld. Onze maatschappij houdt van geld. We houden zo veel van geld dat we bereid zijn om veel van onszelf op te offeren om nog meer geld te verkrijgen. Soms offeren we zelfs ons moraal, onze persoonlijkheid, onze familie of dus onze rust op voor geld.

We meten succes op een rare manier. We zijn begonnen met het meten van succes aan de hoeveelheid geld op iemand’s bankrekening, de grote van een huis of het model van een auto. Hoe meer iemand van dit heeft, hoe succesvoller wij die persoon zien. Maar dit is een rare manier van succes meten. Succes is hoe gelukkig je bent, hoe vaak je in staat bent om te doen wat je leuk vindt, hoe goed je voor je medemens bent of hoe rustig en tevreden je ’s avonds in slaap valt. 

Het leven gaat altijd door, iedereen staat altijd aan. Internet is er 24 uur per dag, winkels zijn bijna altijd open, je kunt altijd contact met mensen zoeken via mobieltjes en er is de kans om 24 uur per dag geld te verdienen. Zo veel te doen, zo veel weinig tijd. Dus het eerste wat we opzij schuiven is onze oh zo belangrijke rust.

Onze geest is verslaafd geraakte aan constante en directe stimulatie en waardering. Hierdoor is het heel moeilijk om je e-mail, Facebook of Insta uit te zetten. En dan hebben we het nog niet eens over het uitzetten van je telefoon, de tv of het internet. Wanneer je geest verslaafd raakt aan deze stimulatie wordt rust en kalmte een lastige staat van zijn om te bereiken.

Rust kun je niet haasten. Dat is vervelend wat we doen alles snel en gehaast. 30 minuten maaltijden, 1 uur fotoservice, 15 minuten abs.. Maar voor rust heb je geduld nodig en zeker geen haast.

Rust is niet alleen voor je lichaam belangrijk, het is ook belangrijk voor je emoties, je geest en je ziel. Rusten is begrijpen dat de wereld ook zonder jou wel doordraait. Voor rust heb je kracht nodig, je moet namelijk sterk genoeg zijn om uit de rat race te stappen zodat je je kunt focussen op jezelf en de mensen om je heen. 

Probeer rust meer te waarderen, het is namelijk onmisbaar voor een gezond en gebalanceerd leven. 

Volg jij Herhealth.nl al op Instagram?

becomingminimalist.com