Relaties

8 dingen die je kunt verwachten als je een relatie met een narcist beëindigd

8 dingen die je kunt verwachten als je het uit maakt met een narcist

Een relatiebreuk met een narcist is om meerdere redenen super moeilijk. Jouw loyaliteit, compassie en verlangen om je beloftes na te komen maken het lastig om uit deze relatie te stappen. Zorgers verlaten uiteindelijk een narcist omdat het gedrag van de narcist een grens over zijn gegaan die ze niet kunnen tolereren. Maar die grens wordt niet snel bereikt. Vooral mannen vinden het moeilijk om hun narcistische partner te verlaten omdat zij toch het gevoel blijven houden dat ze voor hun vrouw moeten zorgen.

Als een zorger dan uiteindelijk de narcist verlaat dan vinden ze het heel moeilijk om bij hun beslissing te blijven. Want als de narcist niet wilt dat je weggaat dan doet hij (of zij) er alles aan om je te laten blijven. Het gedrag van een narcist na een relatiebreuk kan behoorlijk vervelend zijn. Onderstaand vind je 8 voorbeelden van wat je kunt verwachten als jij een narcist verlaat:

1 Schuld
Als iets niet werkt dan legt de narcist de schuld bij iemand anders neer. Dus deze verbroken relatie is ook jouw schuld. Jij bent te dik, te dun, te afhankelijk, te onafhankelijk, te zeker of te onzeker. Jij waardeert niet wat hij allemaal voor jou heeft gedaan, bent niets zonder hem en je hebt alles verwoest wat jullie hebben opgebouwd.

Dit is schokkend om te horen en het is pijnlijk, beledigend en niet terecht. Als het de narcist uiteindelijk lukt om jou te laten verontschuldigen voor je gedrag dan zullen jullie weer bij elkaar komen, tot de volgende uitbarsting..

-> Wat iedereen, die weer gaat daten na een relatiebreuk met narcist moet weten

2 Pogingen om jou te overtuigen dat je een fout hebt gemaakt
Nadat je maanden of jaren hebt gehoord wat er allemaal aan jou mankeert is het niet zo gek dat je aan jezelf gaat twijfelen. De narcist zal hier gebruik van maken en jou overtuigen dat je een fout hebt gemaakt. Hij probeert charisma, overredingskracht, manipulatie en intimidatie om de controle over jou weer terug te krijgen. Want volgens de narcist neem jij dingen te persoonlijk op, maak je overal een drama van, ben je negatief of te emotioneel.  Met de relatie was volgens de narcist niet zo veel mis en hij doet zijn best om op deze manier jou nog onzekerder te maken zodat je niet gaat. Door weg te gaan heb jij de controle over de relatie en de narcist wil niet dat dit gebeurt.

3 Proberen om je te laten blijven door je een schuldgevoel aan te praten
Schuldgevoel is een krachtig middel voor de narcist om jou na de relatiebreuk weer terug de relatie in te trekken. Hij zal je constant herinneren aan de geweldige tijden die jullie samen hebben gehad en dat hij zo veel om je geeft. Als dit niet werkt zal hij alles omdraaien. Van het gedrag wat hij liet zien in de relatie: schreeuwen, schulden, vijandigheid, egoïsme en haat – zal hij zeggen dat jij dit deed.

Vooral als je zo lang alles voor iemand hebt overgehad kan het heel pijnlijk zijn om te horen dat je gemeen en egoïstisch bent. Maar onthoud dat deze opmerkingen heel duidelijk maken dat hij je eigenlijk niet eens kent en je niet waardeert. De narcist zal er alles aan doen om je klein te krijgen.

-> Hoe narcisten het slachtoffer spelen en het verhaal verdraaien

4 Aandacht vragen
Wanneer je een narcist verlaat is het het makkelijkste om alle (waar mogelijk) contact te verbreken of te minimaliseren. Helaas kunnen narcisten enorm volhardend zijn als ze je aandacht willen. Zo kunnen narcisten bijvoorbeeld ’s nachts dronken telefoontjes plegen, honderden berichtjes of emails per dag sturen en constant vragen waarom jij nou weg bent gegaan.

5 Beloftes om te veranderen
Als overredingskracht, manipulatie, schuldgevoel en aandacht vragen jou niet terug in de relatie krijgen dan komen de beloftes. Opeens begrijpt de narcist waarom jij weg bent gegaan en waarom je overstuur bent. Hij lijkt verantwoordelijkheid voor zijn daden te nemen, gaat in therapie, doet alles wat je vraagt en heeft zo veel spijt voor alles wat hij je heeft aangedaan.

Dit is verleidelijk voor de zorger, die zo graag wil dat de relatie slaagt. Eindelijk krijg je begrip van de narcist en hij lijkt oprecht. Alles lijkt goed te gaan, maar dit is maar kort. Uiteindelijk zal alles weer worden zoals het was. Hoe vaak jij bereid bent om de valse beloftes van een narcist te geloven is aan jou..

->5 dingen die je kunt verwachten als je het uit maakt met een narcist

6 Je sociaal aanvallen en roddelen
Tijdens de relatie staat de narcist erop dat jullie niets delen over jullie relatie. Hij wil dat jullie extreem privé zijn over jullie leven, maar nu deelt de narcist allerlei rare dingen over jou. Hij probeert je goede naam te ruïneren. Vaak heb jij in het verleden inderdaad weinig over je relatie gedeeld, waardoor het moeilijk is om het op te nemen tegen de leugens van de narcist. Roddelen is manipulatieve techniek om jou tot de slechterik van het verhaal te maken.

7 Stalken
Het is niet ongebruikelijk dat jij de narcist tegenkomt in de supermarkt, op feestjes of tijdens het sporten. Wees voorbereid op deze ‘toevallige’ ontmoetingen. Deze ontmoetingen moeten ervoor zorgen dat jij weet dat de narcist in de buurt is en op deze manier probeert hij je uit balans te brengen.

8 Afhankelijkheid
Narcisten lijken sterk en onafhankelijk, maar ze zijn juist enorm afhankelijk. Je vindt het waarschijnlijk lastig om de zorg voor de narcist los te laten. Je zal nog regelmatig telefoontjes krijgen met de vraag om de boekhouding te doen voor zijn bedrijf, hem te helpen met de bezoekjes aan de psycholoog etc. Het kan moeilijk zijn om nee te zeggen tegen deze verzoekjes, maar ze zorgen ervoor dat de narcist weer terug komt in je leven. En dat is precies wat hij of zij wil..

-> 5 zinnen die narcisten gebruiken om jouw zelfvertrouwen te vermorzelen 

Volg jij Herhealth.nl al op Instagram?

mindbodygreen.com