Relaties

Hoe narcisten het slachtoffer spelen en het verhaal verdraaien

Hoe narcisten het slachtoffer spelen en het verhaal verdraaien

Als je wel eens de pech hebt gehad dat je te maken had met iemand met sterk narcistische neigingen dan kan het je zijn opgevallen dat wanneer er een conflict of onenigheid is, de narcist eigenlijk op een vrij voorspelbare manier reageert. De narcist speelt namelijk of het slachtoffer of hij slaat aan het manipuleren.

Narcisten kunnen slecht omgaan met de realiteit want dit is niet hoe ze willen dat dingen zijn. Hierdoor kunnen ze hun eigen waarheid verzinnen en deze waarheid kunnen ze ook echt zelf geloven. Of ze weten prima dat dit niet de waarheid is, maar hoe vaker ze dit verhaal vertellen, hoe meer ze er zelf in gaan geloven. Hoe dan ook, ze creëren een situatie waarbij ze een eigen versie van de waarheid creëren en die versie ligt vaak ver af van het werkelijke verhaal. 

-> 9 signalen dat je te maken hebt met een narcist

Narcisten willen altijd gelijk hebben, daarom gaan ze op zoek naar mensen die het met ze eens zijn. Maar omdat mensen snel doorzien hoe giftig deze narcisten zijn passen ze wederom hun verhaal aan. In hun verhaal zijn zij de nobele, lieve, zorgzame persoon en is de ander slecht, egoïstisch en gemeen. Maar ook projecteren narcisten hun gevoelens op iemand anders. Als een narcist claimt dat iemand jaloers op hem is dan weet je eigenlijk al dat het de narcist is die jaloers is. Als een narcist zegt dat iemand gemeen tegen hem was, dan was hij juist gemeen tegen die ander. En zo verdraaien ze de waarheid en worden ze zelf het slachtoffer. 

Daarnaast zullen ze nooit het hele verhaal vertellen. Ze vertellen net dat stukje waarbij de ander misschien inderdaad te heftig reageerde of door het lint ging, maar ze vertellen er niet bij dat dit kwam door het giftige en gemene gedrag van hemzelf. 

->Waarom hooggevoelige mensen vaak narcisten aantrekken

Er zijn verschillende manieren waarop een narcist mensen bespeelt, maar het doel is altijd om de ander te manipuleren en om zelf gelijk te krijgen. Narcisten zijn vaak enorm charmant en omdat je zelf niet zou bedenken om een verhaal te verdraaien en om dingen te verzinnen geloof je de narcist. Want je kunt je niet voorstellen dat iemand dit zou verzinnen om jou te manipuleren en dat is nou net wat de narcist doet. Uiteindelijk kom je erachter dat narcist vol met bullshit zit, maar het kan lang duren voordat je dit gedrag kan doorzien. Neem jezelf dit niet kwalijk!

Het is niet makkelijk om los te komen van een narcist en als je eindelijk los bent heb je tijd nodig om te herstellen. Dit is niet gek en heel logisch. Neem de tijd om te helen en om los te komen. Je hebt de pech gehad om deze narcist in je leven tegen te komen, maar dit zegt niets over jou! Bouw het zelfvertrouwen wat deze narcist zorgvuldig heeft geprobeerd af te breken weer op en probeer deze periode achter je te laten. Bouw je leven weer op en in dit nieuwe leven is geen plek meer voor hem!

Volg jij Herhealth.nl al op Instagram?

-> Een narcist in je leven gehad? Zo kun je ermee omgaan