Hooggevoelig

8 dingen om te onthouden als je hooggevoelig bent

8 dingen om te onthouden als je hooggevoelig bent

De wereld voelt soms als een duizelingwekkende, overweldigende plek voor hooggevoelige (HSP) mensen. Dingen voelen luider, feller en pijnlijker voor mensen die hoog sensitief zijn. Overprikkeld worden is altijd een ding.

HSP’ers zijn vaak meer afgestemd op de wereld om hen heen, hun zintuigen zijn vaak scherper en ze voelen andermans emoties vaak beter aan. Onderzoek suggereert dat 15 tot 20% van de bevolking hooggevoelig is, dat zijn dus behoorlijk wat hooggevoelige mensen. Toch wordt gevoeligheid soms nog steeds als een zwakte gezien. Want de meeste HSP’ers hebben wel eens gehoord dat ze zich niet zo moeten aanstellen, dat ze een dikkere huid moeten krijgen of dat ze ‘het’ gewoon van zich af moeten zetten. Maar gevoelig zijn is helemaal niet erg! Daarom vind je onderstaand 8 dingen die je kunt onthouden als je hooggevoelig bent.

1 Je bent in goed gezelschap
Er zijn ontzettend veel mensen hooggevoelig. Je bent dus echt niet alleen, schaam je daarom ook niet voor je gevoeligheid. Het is niet erg om de radio wat zachter te zetten omdat je anders jezelf niet eens meer kunt horen denken. Er zullen waarschijnlijk anderen in de ruimte je dankbaar zijn.

2 Het is oké om introvert te zijn
Niet alle hooggevoelige mensen zijn introvert, maar de meeste zijn dit wel. De wereld kan heftig zijn en alleen zijn kan je helpen om weer op te laden. Terwijl onze cultuur extraversie nog steeds als een pré ziet is er niets mis met een introvert persoon. Dus probeer jezelf te zijn en je gewoon af en toe terug te trekken als jij dit nodig hebt.

3 Wees je er van bewust dat jij je op bepaalde momenten overweldigd kunt voelen
In deze wereld, waar iedereen 3 dingen tegelijk doet en waarbij je het altijd maar ‘druk’ moet hebben is het makkelijk om je als hooggevoelig persoon overweldigd te voelen. Weet dat dit gebeurt en anticipeer hierop. Probeer bepaalde drukke plekken te vermijden als je die dag of die week al veel hebt gedaan. Zorg goed voor jezelf, leef gezond en zorg ervoor dat je voldoende rust krijgt en dat jij je kunt ontspannen.

4 Je omgeving is belangrijk
Luide geluiden en grote mensenmassa’s kun je als HSP het beste ontwijken, of in ieder geval in je eigen voortuin. Het is belangrijk om eens kritisch te kijken naar je woon en werkomgeving. Want in plaats van je stress te verlagen thuis kan een drukke woonomgeving je stress ook verhogen. En als het niet mogelijk is om je leefomgeving te veranderen, probeer dan vaak de natuur in te trekken. De natuur heeft een kalmerende werking.

5 Wees voorzichtig met de media
Je kunt elke moment van de dag informatie tot je nemen en dit kan zo heftig zijn als je zelf wilt. Maar probeer dit te voorkomen. Probeer niet constant op je mobiel te zitten, elke minuut je Facebook te checken en probeer ’s avonds niet de meest heftige series of films te kijken. Ga ’s avonds eens een blokje om of lees een boek of een tijdschrift.

6 Empathie is een geweldige eigenschap
Soms is het wel eens heftig om zo open te staan voor de gevoelens van anderen en soms heb je het gevoel dat je het leed van de hele wereld op je schouders draagt. Maar het zorgt er ook voor dat je een sterke oprechte band met mensen ontwikkeld, dat je mensen tot steun kunt zijn en de dat je in staat bent om een schouder te bieden als mensen hier behoefte aan hebben.

7 Je hebt de capaciteit om enorme vreugde te ervaren
Wanneer je gevoelens zo sterk zijn betekent dit ook dat je blijde en gelukkige gevoelens krachtig voelt, geniet hier van.

8 Er is niets mis met jou
Soms heb je het in deze heftige drukke wereld best zwaar maar deze wereld heeft gevoelige en empathische mensen nodig. Dus accepteer jezelf, er is helemaal niets mis met jou! Je hebt soms wat meer tijd nodig, nou en!

Volg jij Herhealth.nl al op Instagram?