Gezondheid

7 signalen dat je partner misschien een depressie heeft

7 signalen dat je partner depressief is

Depressie is een term die vaak wordt gebruikt wanneer we ons wat down voelen of wanneer dingen niet volgens plan gaan. Maar depressie omschrijven als een gemoedstoestand is geen accurate omschrijving van een ziekte die volgens de Wereld Gezondheid Organisatie wereldwijd meer dan 350 miljoen mensen treft. “Verdriet is een emotie, terwijl depressie een ziekte is”, zegt psycholoog Ken Robbins van de Universiteit van Wisconsin-Madison.

Depressie raakt zo veel mensen wereldwijd dat het niet gek is wanneer er iemand die jij kent ook een strijd levert tegen depressie. Wanneer je een relatie hebt met iemand die depressief is dan is dit niet makkelijk, vooral wanneer je niet weet dat iemand depressief is. Onderstaand zie je signalen die erop kunnen wijzen dat jouw partner depressief is.

1 Isolatie
Wanneer iemand depressief is dan wil iemand vaak niet in het gezelschap van anderen verkeren. Voor een gedeelte is dit omdat het ze op dat moment niet interesseert en aan de andere kant is het omdat ze niet de ‘ongezellige’ van de groep willen zijn. Daarnaast kan het ook nog zijn dat iemand bang is om afgewezen te worden door anderen. Je herkent misschien één van de onderstaande karaktertrekken:

  • Weinig of geen vrienden
  • Niet sociaal
  • Op het laatste moment sociale afspraken afzeggen
  • Het vermijden van face tot face contact met anderen
  • Vrienden, familie en anderen maken zich bezorgd om het gebrek aan interactie
  • Pessimistisch
  • Laag zelfbeeld

2 Gebrek aan interesse
Dit is een belangrijk onderdeel. Activiteiten die je partner voorheen altijd leuk vond kunnen hem of haar nu niets meer schelen. Dit is pijnlijk voor zowel de persoon die depressief is als voor de partner. Iemand kan zelfs de interesse voor zijn partner of kinderen verliezen. Daarnaast worden simpele taken ook genegeerd zoals het doen van klusjes, opruimen van het huis etc.

3 Gebruik van verdovende middelen
Het is al lastig genoeg om je staande te houden wanneer je door de ups en downs van een depressie gaat, maar wanneer er alchohol of drugs in het spel is wordt dit nog moeilijker. Het is begrijpelijk dat iemand opzoek gaat naar middelen om de pijn mee te verlichten, maar dit werkt alleen maar kort en daarna zal de pijn net zo hevig of heviger terugkomen.

4 Schommelingen in iemands humeur
Een chemische disbalans in de hersenen kan ervoor zorgen dat iemand zijn of haar stemming snel kan omslaan. Kleine dingen kunnen zorgen voor een flinke woede uitbarsting of een huilbui. Oordeel niet te snel en denk niet direct aan depressie want hormonale schommelingen kunnen ook stemmingswisselingen veroorzaken.

5 Veranderingen in iemand zijn of haar eetpatroon
Dit is een lastig punt want de ene persoon raakt zijn eten niet meer aan terwijl iemand anders bakken met ijs naar binnen werkt. Maar het is wel opvallend wanneer iemand opeens een ander eetpatroon heeft.

6 Vermoeidheid
Mensen die depressief zijn moeten constant dealen met de interne dialoog in hun hoofd, wat enorm vermoeiend is. Het is daarom ook niet gek dat ze nog maar weinig energie over hebben. Enorme vermoeidheid kan duiden op een depressie.

7 Slaapgebrek
Je denkt misschien dat wanneer iemand zo moe is (zoals omschrijven in punt 6) deze persoon in ieder geval geen moeite heeft om in slaap te vallen, maar helaas is dit niet het geval. Zoals met de andere symptomen kan dit ook van persoon tot persoon verschillen. De ene persoon slaapt de hele dag terwijl de ander blij is als hij of zij een paar uur per dag slaap kan pakken. Een drastische verandering in iemand zijn slaappatroon kan een signaal zijn van depressie.

www.powerofpositivity.com