Relaties

Wat iedereen, die weer gaat daten na een relatie met een narcist, moet weten

Wat iedereen, die weer gaat daten na een narcist, moet weten

Herstellen na een relatiebreuk is nooit makkelijk, maar het wordt helemaal moeilijk als je het doelwit bent geweest van een narcist. Als je emotioneel bent gemanipuleerd, gekleineerd en geïsoleerd. Het is niet verkeerd om na zo’n heftig relatie wat tijd voor jezelf te nemen want waarschijnlijk heeft deze relatie invloed gehad op je intuïtie, je grenzen en je vertrouwen in jezelf. Maar wanneer je uiteindelijk klaar bent om weer te gaan daten dan zijn er een aantal dingen die goed zijn om te weten:

1 Neem de tijd om te helen
Alles gaat tegenwoordig snel, maar probeer je verwerkingsproces niet te overhaasten. Neem de tijd om te helen. Neem de tijd om erachter te komen wat jouw standaard in de liefde eigenlijk zijn. Neem de tijd om weer vertrouwen in jezelf te krijgen zodat je direct afstand neemt als er weer iemand in je leven komt die niet goed voor je is. 

Date jezelf, wees lief voor jezelf, vier je mooien kanten en neem de tijd om jezelf weer te worden. Als je iemand wilt daten, date dan jezelf. Neem je zelf mee uit, verwen jezelf en leer hoe je voor jezelf moet zorgen. Probeer meditatie, yoga of een dagelijks sportregime om de gedeeltes van je brein te helen die geraakt zijn door dit trauma. En wees niet bang om hier hulp bij te zoeken van een psycholoog die jou kan helpen om je trauma te verwerken. 

2 Leer weer op jezelf te vertrouwen
Vaak relativeren en minimaliseren we het slechte gedrag van een ander omdat we de neiging hebben om iemand het voordeel van de twijfel te geven. Niet doen. Probeer in plaats van daarvan ergens neutraal in te gaan en kijk naar iemand zijn of haar gedrag en de manier waarop ze met jou omgaan. Neem de tijd om te zien wat zijn of haar intenties zijn. Je hebt daarna, nadat ze hebben laten zien dat hun gedrag consequent is, genoeg tijd om in de ander te investeren. Dus probeer in het begin je romantische ideaalbeeld en je fantasieën even in de koelkast te zetten, maar kijk wat voor vlees je in de kuip hebt en vertrouw dan op je gevoel.

Volg Herhealth.nl op Instagram

3 Doe het rustig aan
Als je een nieuwe liefde hebt doe je er verstandig aan om het rustig aan te doen. Laat je niet opjagen door je potentiële partner en laat je niet meesleuren in een romantisch liefdesverhaal wat voelt alsof je in een sprookje zit. Neem in plaats daarvan de tijd om iemand te leren kennen voordat je meteen intiem bent, want dit kan ervoor zorgen dat je iemand te snel vertrouwt zonder dat je iemand echt kent. Als je de persoon met wie je date erop staat dat je hem of haar altijd ziet dan klopt er iets niet. Als de persoon met wie je date je overhaalt om te snel te gaan (snel op vakantie samen, seks hebben voordat je er klaar voor bent, snel zijn ouders ontmoeten) dan moet jij je realiseren dat dit niet automatisch betekent dat hij stapel gek op je is. 

Het is misschien zelfs eerder een signaal om vanaf het begin de controle te willen hebben. Het is wijzer om het rustig aan te doen en om iemand te leren kennen voordat je shoppen voor trouwringen. Wees altijd alert bij iemand die je na een paar weken al claimt. 

4 Onthoud
De ander kent jou nog helemaal niet in het begin en als de ander claimt dat hij je wel kent dan moet je voorzichtig zijn. Want onthoud, jij kent hem ook nog niet. 

En het aller belangrijkste, leer vertrouwen op je gevoel en volg je intuïtie van diep van binnen weet je het echt wel.

Volg jij Herhealth.nl al op Instagram?