Geluk

5 Kleine excuses die je blijft maken en die je mentale gezondheid vernietigen

1 Je denkt niet dat jouw problemen een groot probleem zijn in vergelijking met de problemen van anderen.
Je voelt alsof je geen recht hebt om te klagen over je leven. Je voelt je een verwend kind door te zeuren over hoe moeilijk je het hebt, terwijl je weet dat anderen het veel erger hebben dan jij. Je doet alsof alles in orde is omdat je niet wilt overdrijven.

Maar je mag je emoties voelen. Ze zijn geldig. Ze zijn echt. Je hoeft niet te doen alsof je perfect in orde bent omdat je je schuldig voelt dat je leven niet erger is. Jouw problemen zijn nog steeds problemen. Je hebt het recht om verdrietig te zijn.

2 Je bent te druk bezig met je zorgen maken over je vrienden en familie om over jezelf zorgen te maken.
In plaats van je op je eigen behoeften te richten, ben je te druk bezig met het zorgen voor iedereen om je heen. Je geeft meer om hen dan om jezelf, dus het is de perfecte afleiding. Je hebt geen tijd of energie om je te concentreren op wat er nodig is voor je eigen mentale gezondheid, omdat je voor anderen zorgt. Je probeert iedereen anders te redden, omdat je niet weet hoe je jezelf moet redden.

Maar als je echt er wilt zijn voor de mensen van wie je houdt, moet je eerst voor jezelf zorgen. Als je opbrandt, zul je niet langer voor hen kunnen zijn. Voor jezelf zorgen zal hen ook helpen.

3 Je wilt geen last zijn voor je geliefden.
Je wilt niet dat je familie en vrienden zich zorgen over je maken. Je wilt hen niet laten weten hoe moeilijk het leven de laatste tijd is geweest, omdat het hun dag kan verpesten, en je wilt geen ongemak veroorzaken. Je wilt hen geen problemen bezorgen. Je wilt liever je problemen zelf oplossen om hen geen stress te bezorgen.

Maar je moet bedenken hoe je zou reageren als de rollen waren omgedraaid. Als een geliefde het moeilijk had, zou je hen dan de schuld geven dat ze je stress bezorgen? Zou je willen dat ze hun problemen voor zichzelf houden? Natuurlijk niet. Je zou blij zijn dat ze zich naar je openstelden – en zo zullen je geliefden zich voelen als je eerlijk bent tegen hen.

4 Je besluit om je problemen later aan te pakken, als ze groter worden.
Je voelt dat dingen niet geweldig zijn, maar ook niet verschrikkelijk. Daarom stel je zelfzorg uit. Je stelt het uit. Je denkt dat je je problemen later wel aanpakt, ergens verderop in de tijd. Voor nu doe je alsof ze niet bestaan. Je gaat gewoon verder zonder veel ophef te maken over wat er mis is.

Maar je kunt je problemen niet voor altijd ontlopen. Dat systeem laat alleen maar toe dat je problemen (en je stress) zich opstapelen. Uiteindelijk zullen je demonen je inhalen. Als dat gebeurt, zul je nog miserabeler zijn dan als je gewoon voor je problemen had gezorgd toen ze voor het eerst opdoken.

5 Je voelt dat je het niet verdient om gelukkig te zijn.
Je kunt zelfdestructieve gewoonten hebben. Misschien denk je dat het helemaal prima is als je mentale gezondheid achteruit gaat, omdat je toch geen geluk verdient. Je voelt dat je het verdient om ongelukkig te zijn. Je voelt dat je je deel van pijn hebt verdiend.

Maar dat is slechts een leugen die je jezelf hebt wijsgemaakt. Ondanks dat je fouten hebt gemaakt in je leven, ondanks dat je niet perfect bent, verdien je nog steeds liefde, geluk en vrede. Je hoeft alleen maar de keuze te maken om om je mentale gezondheid te geven, omdat jij er toe doet. Jij telt mee.