Geluk

8 signalen waaruit blijkt dat je meer respect voor jezelf mag hebben

8 signalen waaruit blijkt dat je meer respect voor jezelf mag hebben

1 Je zegt ‘Ja’ tegen dingen die niet belangrijk voor je zijn of waar je geen tijd voor hebt
Heb respect voor jouw tijd en energie door het te spenderen aan projecten en mensen die belangrijk voor je zijn. We doen onszelf geen plezier door onze dagen te vol te plannen waardoor we geen tijd meer hebben voor de noodzakelijke zelf-liefde of zelf-zorg die ervoor zorgt dat we ons goed voelen.

2 Je doet je anders voor dan je bent om in de smaak te vallen
We hebben allemaal wel eens het gevoel gehad dat we ons beste beentje voor moesten zetten omdat we indruk op iemand wilden maken. We weten ook wel dat we dit niet hadden hoeven doen en toch deden we het evengoed. Het is eigenlijk helemaal niet respectvol naar onszelf om ons anders voor te doen dan we zijn, want dan denken we dus dat we niet goed genoeg zijn als we onszelf zijn. Als mensen vinden dat je niet goed genoeg voor ze bent dan zijn deze mensen gewoon niet goed genoeg voor jou!

3 Je bent het vaak eens met wat iemand zegt, maar alleen maar omdat je de ander niet wilt beledigen
Jouw mening doet er toe en als jij je mening niet uit dan zeg je indirect dat jouw mening er niet toe doet. Als iemand zich beledigt voelt door jouw eerlijke en vriendelijke mening dan vroegen ze niet echt om advies, ze zochten iemand die bevestigde wat zij dachten. Toon respect voor jezelf door te zeggen hoe jij over iets denkt.

4 Je zet de behoeftes van anderen op de eerste plek
We doen niemand een plezier door te negeren dat we zelf ook moeten rusten, ontspannen en voor onszelf moeten zorgen. We functioneren beter, zijn productiever en emotioneel stabieler als we voor ons zelf zorgen.

Ook interessant: 10 signalen dat je het beter doet dan je denkt

5 Je verdedigt jezelf niet door iemand terecht te wijzen of door te zeggen wat er werkelijk is gebeurd
Je hoeft dingen niet altijd maar te laten zitten, kom voor jezelf op! Niemand vindt conflicten leuk en vaak is het inderdaad makkelijker om dingen maar te laten gaan. Maar we moeten hier wel de juiste balans in vinden, want om onszelf te respecteren is het belangrijk dat mensen de waarheid kennen. Soms betekent dit dat je mensen moet corrigeren en een duidelijk beeld moet schertsen van wat er werkelijk aan de hand is.

6 Je verstopt regelmatig je gevoelens
We hebben nou eenmaal gevoelens en emoties, maar de maatschappij leert ons vaak om onze gevoelens te verbergen zodat we anderen geen ongemakkelijk gevoel geven. Maar elke keer dat je doet alsof het goed gaat terwijl dit niet zo is doe jij jezelf te kort. Wees eerlijk over wie je bent en wat je voelt.

7  Je bent opzoek naar aandacht en waardering van anderen
De enige waardering die er echt toe doet is de waardering die we onszelf geven. Wanneer we waardering bij anderen zoeken is het goed om eens naar jezelf te kijken en bedenken waarom je deze waardering en aandacht nodig hebt. Wat mist er binnen in jou dat je opzoek bent naar deze aandacht van anderen?

8 Door jezelf te omgeven met mensen die eigenlijk niet goed voor je zijn
Het is moeilijk om onze authentieke zelf te zijn wanneer we omgaan met mensen die je niet waarderen en respecteren voor wie je bent. Neem daarom de tijd om mensen te leren kennen die net zoals jij zijn. Mensen die je wel steunen en die je begrijpen. Wanneer je omringt wordt door mensen die van je houden en die je waarderen is het een stuk makkelijker om respect voor jezelf te hebben.

Niemand is bewust niet respectvol naar zichzelf. Maar we doen zo veel dingen op de automatische piloot, gewoontes die ervoor zorgen dat we ons niet uitspreken als we gekwetst worden. Gewoontes die ervoor zorgen dat we goedkeuring van anderen nodig hebben en gewoontes die ervoor zorgen dat we onze gevoelens wegdrukken. Het herkennen van deze gewoontes is de eerste stap naar bewustzijn en zelfrespect!

Volg jij Herhealth.nl al op Instagram?