Geluk

5 zinnen die narcisten gebruiken om jouw zelfvertrouwen te vermorzelen 

5 zinnen die narcisten gebruiken om jouw zelfvertrouwen te vermorzelen 

Vaak projecteren narcisten hun onzekerheden en lage eigenwaarde op anderen. Als jij een narcist kent dan is het belangrijk om te weten dat je de dingen die hij of zij zegt niet persoonlijk moet nemen. Onderstaande zinnen worden vaak bewust gebruikt door narcisten om jouw zelfvertrouwen te schaden:

1 Je bent zo dramatisch
Door dit te zeggen laat een narcist iemand geloven dat die persoon schuld heeft aan deze vervelende situatie. Waarschijnlijk heeft de narcist iets (bewust) gedaan wat de ander pijn heeft gedaan, maar door dit statement laat hij de ander twijfelen over zijn of haar gemoedstoestand. Ook zegt hij (of zij) met dit statement dat de gevoelens van de ander er niet toe doen en dat deze niet belangrijk genoeg zijn.

2 Je hebt geen idee waar je over praat
Het is niet leuk om te horen dat hetgeen jij zegt niet goed genoeg of belangrijk genoeg is. Door de zin: “Jij hebt geen idee waar je over praat,” te zeggen geeft de narcist een vibe af dat hij intellectueel boven de ander staat. De woorden kunnen pijn doen en je een beschamend gevoel geven. Terwijl de narcist dit vaak zegt om onder iets uit te komen wat hijzelf verkeerd heeft gedaan.

->Een narcist in je leven (gehad)? Zo kun je er mee omgaan

3 Het is allemaal jouw schuld
Het is waarschijnlijk helemaal niet jouw schuld, maar stel nou dat het wel een keer jouw schuld is. Dan wordt dit door de narcist steeds weer tegen je gebruikt. Want hij gebruikt de zin: “Het is allemaal jouw schuld” al als het absoluut  niet jouw schuld is, dus kun je nagaan als je wel een keer een foutje hebt gemaakt. Hij zal jouw (onschuldige) fout steeds weer gebruiken om zijn (veel slechtere gedrag) goed te praten.

4 Je bent zo onzeker
En weer krijg jij ergens de schuld van, dit keer dat je onzeker bent. Een normaal persoon krijgt geen kick van de onzekerheid of angst van iemand anders, maar een narcist is geen normaal persoon. En het ironische is: hij is de persoon die juist ontzettend onzeker is. Maar hij projecteert zijn onzekerheid op jou.

->Waarom gaan vrouwen niet weg uit slechte relaties?

5 Jij bent …. (vul een beledigend woord in op de stippellijntjes)
Als hun manipulatieve gedrag faalt en de narcist niet krijgt wat hij wilt dan zal hij soms verbaal geweld gebruiken. Jij bent dom, jij bent nutteloos, je bent een loser zouden zomaar zinnen kunnen zijn die de narcist eruit gooit. Weet dat deze termen niets met jou te maken hebben! Negeer de beschuldigingen en loop weg! Niemand heeft het recht om jou zo slecht te behandelen, vergeet dit nooit!

Volg jij Herhealth.nl al op Instagram?

->10 dingen gebeuren als jij een goede man ontmoet na een narcistische relatie