INFJ

Wat is de betekenis van een INFJ?

Wat is de betekenis van een INFJ?

INFJ is één van de meest zeldzame persoonlijkheidstypes van de Myers-Briggs persoonlijkheidstype indicator. Maar wat is nou precies de betekenis van INFJ? Wij leggen het aan je uit:

INFJ staat voor Introvert, iNtuïtief, Feeling (gevoelig) en Judging (veroordelend), dit is een zeldzame persoonlijkheid omdat maar 1 tot 3% van de mensen INFJ is. 

INFJ’s zijn over het algemeen meer introvert en vertrouwt op zijn of haar intuïtie om informatie te verzamelen. Ze nemen besluiten op basis van hun gevoelens in plaats van op basis van logica en ze hebben liever wat meer structuur in het leven in plaats van dat alles spontaan gebeurt. 

-> 7 Kenmerkende tegenstrijdigheden van een INFJ

Wat zijn de belangrijkste persoonlijkheidskenmerken?

 1. Attent
  INFJ’s zijn behulpzaam en attent. Ze hebben compassie voor andere mensen en ze vormen vaak sterke banden met mensen die ze vertrouwen. Vaak nemen ze in relaties de rol van de helper op zich. 
 2. Creatief
  INFJ’s zijn creatief en hebben een grote verbeeldingskracht, maar met de kracht om hun ideeën daadwerkelijk om te zetten naar daden. Het zijn doeners en geen denkers. 
 3. Uniek
  Wanneer je het meest zeldzame persoonlijkheidstype bent dan ben je sowieso al uniek. Maar INFJ zijn ook echt bijzonder met hun speciale combinatie van kwaliteiten die ze in veel situaties het voordeel geeft. 
 4. Complex
  Naast dat ze uniek zijn, zijn INFJ’s ook complex en diep. Ze staan erom bekend dat ze in staat zijn om hun emoties logisch te beredeneren. Waardoor het kritische denkers zijn met een diep gevoel van integriteit. 
 5. Altruistisch
  Als laatste hebben INFJ’s een sterk rechtvaardigheidsgevoel en helpen ze graag anderen. 

Krachten van een INFJ:

 • Eerlijk
 • Attent
 • Warm
 • Communicatief
 • Bemoedigend
 • Integer

Zwakte punten van een INFJ:

 • Gevoelig voor kritiek
 • Kat uit de boom kijken
 • Hoge standaard
 • Perfectionistisch
 • Niet assertief

-> 20 Signalen dat je een INFJ bent, het meest zeldzame persoonlijkheidstype

Relaties
Een INFJ neemt zijn of haar relaties serieus. Ze hebben een hoge standaard, maar zijn zelf ook integer, eerlijk en gepassioneerd en een relatie. Ze zijn daarnaast gevoelig voor de behoeftes van hun partner, luisteren goed en hebben sterke communicatieve vaardigheden. Wel vinden ze het door hun introverte karakter en omdat ze zo gevoelig zijn voor kritiek lastig om zichzelf open te stellen. 

Carriere
Een werkplek die overeenkomt met de waardes en idealen van een INFJ is zeer belangrijk. Ze doen het het best op plekken die ze toestaan om creatief te zijn en waarbij ze het gevoel krijgen dat hun werk betekenis heeft. Ook samenwerken en collegialiteit is belangrijk voor een INFJ. Voorbeelden van beroepen die erg geschikt zijn voor INFJ’s zijn: leraren, yogaleraar, mental health professional of iets anders waarbij ze een diepe connectie met mensen kunnen maken.

-> Zo is het om een INFJ te zijn, of te wel een vat vol tegenstrijdigheden

Conclusie
INFJ betekent dus dat het een uniek, zeldzaam, empathisch en loyaal persoon is. Het is het meest zeldzame persoonlijkheidstype. INFJ’s zijn heel speciaal en je hebt geluk als je zo iemand in je leven hebt. Met hun balans van idealisme en actie ondernemen en van emotie en logisch nadenken benaderen ze het leven met oprechte gevoelens voor hun medemens. Wat ze een geweldig en empathisch persoon maakt, terwijl tegelijkertijd altijd resultaatgericht blijven. 

Masterclass