INFJ

Zo is het om een INFJ te zijn, of te wel een vat vol tegenstrijdigheden

INFJ

INFJ is het meest zeldzame persoonlijkheidstype van de Meyers-Briggs persoonlijkheidstypes. INFJ’s worden vaak ‘de beschermer’, ‘de empaat’, ‘de advocaat’ en ‘de raadgever’ genoemd. De letters INFJ staan voor Introvert (I), Intuïtie (N, Intuition), Gevoel (F, Feeling), Veroordelend (J, Judgement). Maar 1% tot 2% van de mensen is INFJ en je vindt ze vaak in een creatieve omgeving.

Onderstaand vind je een aantal typische kenmerken van een INFJ:

1 Ze zijn complex maar wel integer

Een INFJ heeft verschillende lagen, zo zie je bijvoorbeeld een rustige en gereserveerde INFJ als eerste helemaal los gaan op de dansvloer of de juist stille INFJ zet iemand keihard op zijn nummer omdat die over een grens is gegaan. Een INFJ is over het algemeen een vat vol tegenstrijdigheden, maar ze zijn altijd eerlijk, oprecht en authentiek. Hun persoonlijkheid kent zo veel lagen dat ze zelf vaak nog niet eens alle lagen hebben onderzocht. Het kan jaren duren voordat je een INFJ echt leert kennen, niet omdat ze bewust delen van zichzelf verbergen, maar omdat ze hun tijd nemen om mensen te vertrouwen.

-> Wat is de betekenis van een INFJ?

2 Hoewel INFJ’s einzelgängers zijn worden ze vaak aangezien voor extraverte personen: ze houden van mensen, passen zich makkelijk en kunnen een feestje goed op gang houden

INFJ’s kunnen levendig, humoristisch en energiek zijn, vooral als ze omringt worden door de mensen waarbij ze zich comfortabel voelen. Ze hebben vaak zelfs een wilde kant waarmee ze mensen kunnen shockeren. Maar net als elke introvert hebben ze ook enorm veel tijd nodig om zich op te laden wanneer ze omringt zijn geweest door anderen. Af en toe lange tijd achter elkaar alleen zijn is noodzakelijk voor de INFJ, ze kunnen zichzelf verliezen in hun gedachtes en fantasie en hebben er geen moeite mee om alleen te zijn. 

3 Ze hebben veel compassie, maar je moet niet met ze sollen

Hun compassie voor anderen is wat hen drijft. Ze willen anderen helpen en de wereld mooier maken. Toch zijn ze vaak niet in staat om zichzelf te ‘redden’ van slechte situaties of mensen. Niet voor niets zijn INFJ’s vaak het slachtoffer van narcisten. Maar er is iets waar de INFJ bekend om staat en dat is het sluiten van een deur. En eenmaal gesloten blijft gesloten. Dus als een INFJ genoeg heeft gehad dan wordt de deur gesloten en kijkt zij nooit meer om. Vaak duurt het even voordat een INFJ doorkrijgt dat zij niet goed wordt behandeld en nadat ze eindelijk inziet hoeveel ze waard is en ze weet waar haar grenzen liggen beschermt ze zichzelf door de deur dicht te gooien.

Volg Herhealth.nl op Instagram

-> 20 signalen dat je een INFJ bent

4 Ze zijn extreem loyaal, maar ze hebben een hekel aan autoriteit

Als ze merken dat iemand gepest of onderdrukt wordt, dan zal een INFJ deze persoon met alles wat zij in zich heeft verdedigen. INFJ’s zijn loyale partners, collega’s, medewerkers en ouders. Maar deze loyaliteit geldt niet automatisch voor mensen met autoriteit. Ze voelen het namelijk direct aan of iemand oprecht en integer is en als dit niet het geval is dan worden ze koppig en star ten opzichte van mensen met autoriteit. Toch zou het soms makkelijker zijn als ze hun standaard iets zouden verlagen. Want hun moraal ligt hoog en dit kan mentaal zwaar zijn. 

5 Ze volgen zowel hun gevoel als de feiten

INFJ’s worden niet volledig gedreven door hun gevoel en ze worden ook niet volledig gedreven door keiharde feiten. Ze zijn een combinatie van zowel wetenschappelijk onderzoek, als spiritualiteit, intuïtie en statistieken. Ze zijn in staat om het grote geheel te zijn, maar ze verliezen ook de details niet uit het oog. Ze kunnen grote groepen mensen bereiken om hun boodschap over te brengen, maar ze kunnen ook het leven van een individu veranderen omdat ze 1op 1 ook zo goed zijn. Daarom zijn het ook geweldige leraren, onderzoekers, wetenschappers en schrijvers. Het leuke is dat INFJ’s mensen kunnen inspireren met hun woorden, maar dat ze aan de andere kant ook heel praktisch zijn. Hun missie is in ieder geval dat ze de wereld een stukje beter willen maken. 

-> 10 superkrachten van een INFJ

6 Ze hebben een enorm ontwikkelde intuïtie, maar ze hebben de neiging om hier niet op te vertrouwen

Een volledig ontwikkelde INFJ kan een blik op een bepaalde situatie werpen, haar instinct volgen en zeggen: “Ik weet het gewoon”. Ze voelen de energie van een kamer haarfijn aan, weten hoe een persoon in elkaar zit en zien precies wie er achter het masker zit. Ze zien door façades heen en weten of iemand echt is of niet. Maar helaas waarderen ze deze gave niet altijd. Ze zijn misschien uitgelachen of niet serieus genomen in het verleden waardoor ze niet meer op hun intuïtie durven te vertrouwen. Een uitdaging voor de INFJ is opnieuw te leren hoe zij volledig op haar innerlijke stem kan vertrouwen.

Het is niet altijd eenvoudig om een INFJ te zijn, maar door afstand te houden van slechte mensen kunnen ze prachtige en authentieke relaties met anderen aangaan. Als een INFJ wordt gezien, wordt gesteund en kan groeien dan zullen ze boven iedereen uitstijgen. 

Volg jij Herhealth.nl al op Instagram?

Thoughtcatalog.com

-> 7 tegenstrijdigheden van een INFJ