Kinderen

Kinderen hebben het nodig om buiten te spelen, ook als het koud en nat is

Kinderen hebben het nodig om buiten te spelen, ook als het koud en nat is

De onderzoeken zijn duidelijk, kinderen hebben het nodig om buiten te spelen. Kinderen die buiten spelen hebben een hogere concentratie, friemelen minder, zijn beter gefocust en pragmatischer in vergelijking met kinderen die niet buiten hebben gespeeld.

Kinderen doen het op school beter als buiten spelen een vast onderdeel van hun dag is. Onderzoek toont aan dat kinderen die langer buiten spelen hun aandacht er beter bij kunnen houden dan kinderen die geen pauze krijgen. Kinderen gedragen zich ook beter nadat ze buiten hebben gespeeld. Een onderzoek wat in 2009 is gepubliceerd kwam erachter dat 8 en 9 jaar oude kinderen na minstens 15 minuten buiten spelen aanzienlijk beter gedrag vertoonden. Kinderen hebben het dus nodig om lekker buiten te ravotten.

-> Volgens onderzoek hebben kinderen simpel speelgoed nodig en geen ipads en elektronica

Buitenspelen is een cruciaal en noodzakelijk onderdeel van de ontwikkeling van kinderen. Maar hoe zit het dan in de herfst en de winter, als het buiten koud en nat is? Met slecht weer worden pauzes op school vaak binnen gehouden. Kinderen doen dan binnen spelletjes, niets aan de hand toch? Niemand wil toch dat onze kinderen naar buiten gaan in de kou en de regen? Fout…

We moeten ons realiseren dat buiten spelen echt belangrijk is voor de ontwikkeling van onze kinderen. We kunnen een voorbeeld nemen aan de Noren. Zij kleden hun kinderen altijd warm en waterproof aan. Ze komen de kinderen altijd buiten en in contact met de natuur, krijgen ze extra zuurstof en hebben ze ruimte om te bewegen. De Noren zien het als ongezond om hun kinderen binnen te houden.

-> Gelukkigere kinderen? Doe volgens onderzoekers dan dit…

Kinderen hebben het dus nodig om buiten te spelen. Kleed je schatjes warm aan en bescherm ze tegen de regen. Wij als ouders moeten ons realiseren dat kinderen het niet alleen verdienen om lekker buiten te spelen, maar dat ze het ook daadwerkelijk nodig hebben voor hun ontwikkeling. Ze hebben de tijd nodig om buiten te zijn, om vies te worden en om tijd door te brengen met hun leeftijdsgenootjes.

Kinderen die niet voldoende buitenspelen kunnen niet stil zitten, kunnen zich niet concentreren, verliezen hun focus en scoren minder goed tijdens testen. Onthoud: frisse lucht is goed voor onze kids, zelfs als het nat of koud is.

Volg jij Herhealth.nl al op Instagram? 

Scarrymommy.com