Introvert

Voor alle introverten die veel te veel over alles nadenken

Voor alle introverten die te veel nadenken

Als introvert en vooral als heel gevoelige introvert herken je dit vast wel. Je gedachtes blijven maar door je hoofd razen en je kunt het niet stoppen. Het is een vicieuze cirkel die maar niet doorbroken wordt. Hoe meer we nadenken, hoe meer we in onze gedachtes blijven hangen. Misschien reageren we te heftig? Misschien spelen alle dingen waar we over stressen zich alleen in ons hoofd af? Dat is tenslotte wat iedereen ons vertelt.

Maar toch voel je dat er een reden is dat je zo strest. Wat die reden is, geen idee.

Te veel nadenken kan ons saboteren, maar het toont ook aan dat iets belangrijk voor ons is. Maar toch zou je willen dat het je allemaal wat minder zou kunnen schelen. Want die gedachtes houden je ’s nachts wakker.

Als je introvert bent en daarnaast ook nog eens heel gevoelig dan heb je de neiging om overal te veel over na te denken. Je gedachtes rustig krijgen is niet makkelijk en dit zorgt ervoor dat een goede nachtrust een zeldzaamheid is geworden. Maar misschien helpen onderstaande dingen jou ook om een rem op je gedachtes te zetten en om wat rust in je hoofd te creëren:

1 Zoek comfort
Of het nou muziek, een boek, een goede film of opgerold in bed liggen met een knuffel is, maak het jezelf comfortabel. Comfort is het belangrijkste wat we zoeken als we ons niet kunnen focussen, dus wat je ook helpt om rustig te worden, vind het!

2 Schrijf het op
Pak pen en papier en schrijf alles op wat je gestrest maakt. Schrijf een heel verhaal, maak alleen lijstje met wat focuspunten of schrijf alle voor en nadelen op. Het maakt niet uit, als je maar schrijft.

3 Huil
Dit punt is niet voor iedereen geschikt, maar een goede huilbui doet wonderen. Vooral ’s nachts als je alles hebt opgebouwd en het eruit moet. Nadat we gehuild hebben zakt onze hartslag en gaat onze ademhaling rustiger waardoor we ons kalmer voelen.

4 Maak een wandeling
Ga het huis uit en ga een stuk wandelen om je hoofd leeg te krijgen. Het hoeft niet ver te zijn. Het huis uitgaan helpt je om dingen van een afstandje te bekijken. Daarnaast is zonlicht sowieso goed voor ons brein.

5 Praat erover
Dit kan lastig zijn als je het gevoel hebt dat je geen mensen om je heen hebt met wie je kunt praten. Ga anders opzoek naar een online community en vraag om de meningen van anderen. Soms heb je een nieuw perspectief nodig om je dingen anders te laten zien.

6 Communiceer
Als je probleem bestaat uit iets tussen jou en een vriend of je partner is het beste om open en eerlijk met elkaar te zijn. Door de ander buiten te sluiten zorg je er alleen maar voor dat je er nog meer over gaat piekeren. Communicatie is de sleutel voor elke goede relatie.

7 Onderneem actie
Als introvert zijnde stel je waarschijnlijk ook je besluiten uit omdat je wacht op het perfecte of het enige goede besluit. Dit kan leiden tot gepieker. Probeer actie te ondernemen, vooral als het om kleine besluiten gaat. Soms is het beter om een besluit te nemen dan om niets te doen.

Ook interessant: Waarom introverte mensen moeite hebben om hun gedachtes om te zetten naar woorden

8 Adem bewust
Het klinkt simpel, maar op de juiste manier ademen kan je stress verminderen. Het is belangrijk om vanuit je buik te ademen. Adem rustig en natuurlijk zonder te veel lucht in je longen te pompen en zonder dat je te hard uitademt.

9 Realiseer je dat je ook maar een mens bent
Dit is de belangrijkste stap. We vergeten soms dat we gewoon maar mens zijn en dat we niet direct alles kunnen oplossen. Er is maar zoveel wat een mens kan doen en hoe sneller we ons dit realiseren, hoe beter.

Ook interessant-> Overprikkeld? Zo kom je weer in balans

Volg jij Herhealth.nl al op Instagram?

Introvertdear.com