Gezond gewicht

Zo kom je van de feestdagenkilo’s af

Zo kom je van de feestdagenkilo’s af

Bijna iedereen die de feestdagen uitbundig viert, heeft er in januari last van: de feestdagenkilo’s. Ze zijn er al feestend bij gekomen, maar het wordt vaak hard werken om ze er weer af te krijgen. Zeker omdat we in januari vaak niet zo heel actief zijn, het is donker en koud, we zitten meer binnen dan dat we buiten zijn, hebben deze kilo’s vaak de neiging wat te blijven plakken. Er snel mee aan de slag gaan is dus geen slecht idee. Er zijn gelukkig genoeg manieren om dat aan te pakken.

Soms even helemaal niks
De snelste manier om af te vallen? Niet eten. Dat klinkt een beetje kort door de bocht, en dat is het ook eigenlijk wel. Stop je helemaal met eten, dan val je inderdaad af, maar niet helemaal op de juiste manier. De kans is groot dat je lijf na een tijdje erg zuinig om zal gaan met de brandstoffen die nog aanwezig zijn, en daardoor minder begint te verbranden. Dan val je dus ook minder snel af. Bovendien is helemaal niet eten, voor een langere periode, natuurlijk ook helemaal niet gezond.

Wat je wel kunt overwegen? Een vastendieet. Daarop vast je op een vastgesteld aantal dagen van de week, twee bijvoorbeeld. Niet dat je dan helemaal niet eet, maar het aantal calorieën houd je wel heel erg beperkt, precies genoeg om de dag door te komen. Denk aan ongeveer 25% van wat je normaal gesproken binnen zou krijgen. Pittig, maar voor een beperkt aantal dagen in de week wel te doen. Zeker na alle overdaad in december, vinden veel mensen het zelfs fijn om na de feestdagen af en toe wat dagen heel minimaal te eten.

Aan de slag met proteine
Is dit vasten niets voor jou, en wil je wel zo veel mogelijk normaal blijven eten? Dan zou je ook het proteine dieet kunnen proberen. Hierbij kun je gewoon eten, maar laat je bepaalde voedingsmiddelen zoveel mogelijk staan. Je gaat drastisch minderen met koolhydraten en vetten. Deze leveren normaal gesproken een groot deel van je energie, maar ze hebben de vervelende gewoonte in je lichaam opgeslagen te worden als vet als je er te veel van binnenkrijgt, meer dan je verbrandt. Door deze voedingsstoffen voor een groot deel te schrappen, en juist meer proteine, ofwel eiwitten binnen te krijgen, blijft je energieniveau normaal, en krijg je ook voldoende voedingsstoffen binnen om gezond te blijven. Er zijn volop proteine producten waar je uit kunt kiezen, die je bovendien ook nog eens volop aan kunt vullen met allerlei soorten groente. Een gezond dieet dat je met een gerust hart lang vol kunt houden.