Geluk

Meditatie en geluk: waarom je gelukkiger wordt door mediteren

Hoe jij je hoofd kunt leegmaken
Logo Her Health
Geschreven door Redactie

Waar wordt jij gelukkig van? Ik bedoel een echt diepgeworteld gevoel van geluk? Zit het in materiële dingen zoals een mooi huis of een nieuwe auto? Of juist meer in de immateriële dingen, zoals fijne vriendschappen, een goede gezondheid, een liefdevol gezin? De meeste mensen zullen waarschijnlijk dat laatste zeggen. Natuurlijk, je kunt heel blij worden van een mooie nieuw aankoop; en een fijn huis en fijne spullen dragen ook echt bij aan de kwaliteit van leven. Maar ik denk dat de meeste mensen toch dat echte gevoel van geluk ervaren in die dingen die niet met geld te kopen zijn. Die ‘gratis’ zijn, maar soms toch zo ongrijpbaar zijn of lijken.

Meditatie kan je helpen een gelukkiger leven te leiden. Juist omdat het effect heeft op belangrijke zaken als gezondheid en relaties. En omdat het je leert dat echt geluk in jezelf zit. Meditatie en geluk zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Meditatie is goed voor je gezondheid
Gezondheid staat vaak bovenaan het lijstje van dingen die men het belangrijkst in het leven vindt. Meditatie heeft een enorm positieve invloed op je gezondheid. Dat komt voor een heel groot deel doordat meditatie stress vermindert en daardoor de desastreuze gevolgen van stress op je lichamelijke en geestelijke gesteldheid vermindert. Maar het helpt ook schade aan lichaamscellen door vrije radicalen tegen te gaan, chronische ontstekingen in het lichaam te verminderen en het immuunsysteem te versterken. Daarnaast helpt meditatie je beter slapen en minder vermoeid te voelen, wat je gezondheid natuurlijk zeer ten goede komt.

Meditatie versterkt je relaties met anderen
Regelmatig mediteren zorgt ervoor dat je minder stress en negatieve gevoelens ervaart, waardoor je die minder vaak af zult reageren op de mensen die het dichtst bij je staan, zoals je partner of kinderen. En meditatie zorgt ook voor meer compassie in je relaties. Je bent namelijk beter in staat om in het nu te leven en wordt minder door je eigen ego in de weg gezeten. Zo sta je meer open voor andermans emoties, gevoelens en welzijn.

Meditatie kan depressie en angstgevoelens verminderen
Mensen die worstelen met depressieve gevoelens, zien dit vaak als een probleem dat ze moeten oplossen. Ze stellen zichzelf vragen als “waarom voel ik me zo? wat zegt dit over mij? zal ik ooit beter worden?” Het steeds maar denken van dergelijke gedachten creëert echter alleen maar meer pijn. Meditatie kan helpen om dit soort contraproductieve gedachten tegen te gaan en je emoties te ervaren zonder ze te veroordelen.

Onderzoek wijst bovendien uit dat stress een belangrijke oorzaak van depressie is. Langdurige blootstelling aan stress leidt ertoe dat de natuurlijke reactie van het lichaam op stress – de fight or flight reactie – overactief raakt. Als deze stressreactie na een stressvolle periode niet ophoudt of afneemt, kan het bij bepaalde mensen tot gevoelens van angst en depressie leiden. Het verminderen van stress door meditatie kan het risico op depressies dus verkleinen.

Meditatie leert ons dat geluk in onszelf zit
In onze westerse maatschappij zoeken we geluk over het algemeen buiten ons zelf. Geluk zit in een betere baan, een groter huis, een mooie auto, een druk sociaal leven, mooi weer en ga zo maar door. Maar meditatie leert ons dat echt geluk juist in ons zelf zit. In de eigen peace of mind. Als je in staat bent om negatieve gedachten te stoppen en een stille en vredige geest te hebben, kun je gewoon ‘zijn’. Dit is de bron van geluk die in jezelf zit. Je meest innerlijke kern die kalm, stil, vredig en vreugdevol is.

Wil je meer lezen over de voordelen van meditatie? Dan kan dat hier. Ik wens je heel veel geluk toe!

Over de schrijver

Logo Her Health

Redactie