Gezond gewicht Gezondheid

5 Redenen om meer eiwitten aan je maaltijden toe te voegen 

wel of geen voedingssupplementen

Één van de snelste manieren om je honger te stillen en om je trek in suiker tegen te gaan is door het eten van eiwitten. Je weet waarschijnlijk al dat eiwitten je langer een verzadigd gevoel geven maar weet je ook dat ze je trek kunnen helpen verminderen?

Dit komt omdat eiwitten de rem op ons beloningssysteem zetten. De brein chemicaliën die ons goed laten voelen motiveren ons om nog meer te eten, zelfs wanneer we geen honger meer hebben. Wanneer we weinig eiwitten tot ons hebben genomen dan kan de trek in lekkere dingen het overnemen en gaan we opzoek naar een snelle oplossing voor deze trek. Onderstaand vind je 5 manieren waarop je lekkere trek kunt tegengaan door het eten van meer eiwitten:

1 Wanneer je trek hebt in suiker heeft je lichaam vaak behoefte aan eiwitten
Wanneer je weinig eiwitten tot je hebt genomen dan weet je systeem dat het energie nodig heeft. Je krijgt dan trek in dingen die je snel meer energie geven. Helaas zullen snacks met veel suiker alleen je bloedsuikerspiegel maar doen stijgen. Dus in plaats van een koekje of een stuk chocolade te pakken kun je ook een handje ongebrande noten of wat Griekse yoghurt nemen. Op deze manier zal je trek in zoetigheid verdwijnen en geef jij je lichaam de energie waar het om vraagt.

2 Zorg dat je ontbijt rijk is aan eiwitten
Een studie heeft uitgewezen dat een ontbijt wat rijk is aan eiwitten het hormoon ghrelin onderdrukt. Ghrelin staat ook wel bekend als het ‘hongerhormoon’. Een andere studie wees uit dat een ontbijt met gemiddeld of veel eiwitten de trek in lekkere dingen verminderde bij jongeren met overgewicht of obesitas. Dus probeer in het vervolg cornflakes of cruesli met veel suiker te laten staan en maak bijvoorbeeld een lekkere omelet.

3 Probeer eiwitten in alle maaltijden te verwerken
Hoeveel eiwitten zou je dagelijks moeten consumeren om minder trek in lekkere dingen te krijgen? Uit een onderzoek blijkt dat 25-30 gram eiwitten per maaltijd goed is voor het verliezen van gewicht, trek tegengaat en andere gezondheidsvoordelen heeft. Je gewicht en lichaamstype hebben invloed op de hoeveelheid eiwitten die je het beste tot je kunt nemen. Je kunt ook de hulp van een diëtiste inschakelen om erachter te komen hoeveel gram eiwitten jij het beste per dag kunt nuttigen.

4 Vind de eiwittenbron die bij jou past
Voedsel wat rijk is aan eiwitten zijn onder andere rundvlees, kip, vis, eieren, quinoa, (kiem)groente, noten en zaden.

5 Zorg ervoor dat jij je maaltijden rustig opeet
Ook als je voldoende eiwitten nuttigt dan kan het zijn dat je het niet goed opneemt. Door te snel te eten, te veel te drinken tijdens je maaltijd en niet goed te kauwen kan je ervoor zorgen dat de eiwitten niet goed door je lichaam worden opgenomen.

MindBodyGreen