Gezondheid

We maken bijna allemaal dezelfde fouten met onze contactlenzen!

Fouten met contactlenzen

Contactlenzen, persoonlijk kan ik niet meer zonder ze. Ik doe ze ’s morgens in en ik heb er de hele dag geen omkijken meer naar, ideaal. Werken, lezen, tv kijken, sporten: ik kan alles goed zien zonder dat ik last heb van mijn lenzen. En met met mij vele anderen, want lenzen zijn populair. Maar met mij zijn er dus blijkbaar ook vele anderen die fouten maken als het gaat om het dragen, reinigen en bewaren van lenzen! Want uit onderzoek blijkt dat bijna 99% van de mensen die contactlenzen draagt dit niet correct doet waardoor onze ooghygiëne in het gevaar komt. 

Ja 99%, dat zijn dus bijna alle lens-dragers. Uit een onderzoek onder 1.000 lens-dragers kwam naar voren dat de helft van deze mensen ooit wel eens met hun lenzen in heeft geslapen (50,2%) en dat het grootste gedeelte wel eens een dutje heeft gedaan met hun lenzen nog in (87,1%). Daarnaast heeft meer dan de helft wel eens lenzenvloeistof toevoegt aan hun lenzenbakje in plaats van eerst het bakje leeg te gieten en schoon te maken (55,1%). Bijna de helft van deze groep mensen heeft hun lenzen wel eens langer gedragen dan aanbevolen datum om de lenzen te vervangen. Veel mensen doen hetzelfde met hun lenzenbakje; 82,3% vervangt hun bewaarbakje niet tijdig. Ook heeft 35,5% hun lenzen wel eens gespoeld met kraanwater of de lenzen zelfs bewaard in kraanwater (16,8%) en de lijst gaat nog wel even door.

Nou moet ik je eerlijk zeggen dat ik de meeste van deze ‘foute’ dingen ook wel eens heb gemaakt (oké even eerlijk, ik geloof dat ik me aan al deze punten wel eens schuldig heb bevonden). Nu is het gelukkig zo dat je door de meeste van bovenstaande dingen bij uitzondering een keer te doen je het risico op infecties niet significant verhoogt, maar 1 is er wel degelijk gevaarlijk: het blootstellen van je lenzen aan water. Dus het spoelen van je lenzen in water of zwemmen met je lenzen nog in. Volgens de onderzoekers is er een grote kans op infectie door micro organismen die in het water leven en die hierdoor in je oog terechtkomen waardoor je serieuze ooginfecties kunt oplopen.

Het is dus super simpel om infecties door je lenzen te voorkomen. Vervang je lenzen zoals wordt aanbevolen, reinig je lezen dagelijks, stel ze niet bloot aan water, vervang eens in de drie maanden je lezenbakje en zorg dat je altijd een reisverpakking lenzenvloeistof en een bakje bij je hebt. Lenzen, lenzenvloeistof en bewaarbakjes kun je heel eenvoudig online bestellen, dus zorg gewoon dat je voldoende in huis hebt. Zo simpel kan het zijn :).

Volg jij Herhealth.nl al op Instagram?