Gezondheid

Waarom biologisch eten toch belangrijker is dan je nu denkt…

biologisch lekker voor je

Biologisch eten… ik moet je eerlijk zeggen dat ik niet voorop liep. Dan zag ik dat stukje bio kip in de supermarkt en vervolgens zag ik de ‘gewone’ kip ernaast liggen en dacht ik: “ja dag, veel te duur”. Zo makkelijk stapte ik erover heen…. Maar ondertussen is dit wel anders en probeer ik echt zo veel mogelijk biologische producten te kopen. Ook voor ons zoontje Noah heb ik gekozen voor biologische melkpoeder (hij krijgt geen borstvoeding meer) en de prakjes waar me nu mee mogen beginnen worden door mijzelf gemaakt van biologische groenten. Dat wij tegenwoordig veel meer voor biologische kiezen komt vooral omdat ik de afgelopen tijd wijzer ben geworden. Ik heb dankzij Herhealth.nl veel geleerd over biologische producten en hierdoor ben ik absoluut bewuster gaan consumeren. 

Zo had ik laatst een Bio Meetup van ‘Bio lekker voor je‘ waar biologische voeding in kinderdagverblijven en verzorgingstehuizen centraal stond. Dat was heel interessant want de dame van het kinderdagverblijf, waar uitsluitend biologische voeding aan de kinderen wordt gegeven, vertelde het volgende: “Wij merken een enorm verschil in het gedrag van de kinderen vanaf het moment dat onze kinderdagverblijven geen bewerkte suikers meer aan de kinderen gaven, vers voor de kinderen gingen koken en we volledig biologisch zijn geworden. De kinderen zijn mijns inziens rustiger en maken minder ruzie met elkaar sinds deze overstap.”

Ook was er een kok van een verzorgingstehuis voor ouderen, die met biologische producten kookt, aan het woord: “Ondervoeding was bij deze ouderen altijd een groot probleem. Sinds we vers en seizoensgebonden koken merken we dat de mensen meer eten.” Dit is toch super interessant?! Als ik mensen dit soort uitspraken hoor doen dan bevestigt dit voor mezelf weer mijn keuze voor vers en biologisch. Voor nu blijft Noah thuis en gaat hij niet naar de opvang, maar mocht dit in de toekomst veranderen dan zal ik zeker kiezen voor een biologisch kinderdagverblijf.

Ook dierenwelzijn is voor mij een belangrijke reden dat ik voor biologisch kies. Zo gaan biologische koeien bijvoorbeeld altijd naar buiten als de weersomstandigheden dit toelaten en hebben biologische kippen met 4 m² uitloop per dier volop ruimte om zo veel mogelijk kip te zijn. Biologische boeren gaan goed om met de bodem; ze gebruiken organische mest waardoor de voedselproductie minder milieubelastend is. 

Dit klinkt natuurlijk hartstikke goed, maar ik snap ook wel (zoals ik al eerder noemde) dat de prijs voor veel mensen een drempel kan zijn. Maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Want een biologische boterham met vezels vult een stuk beter dan je sneetje wit brood, wat dus betekent dat je minder nodig hebt om verzadigd te raken. En moet je elke dag vlees eten? Want als je bijvoorbeeld nasi of een curry maakt dan kun je de kip ook vervangen door bloemkool (even kort aanbakken en knapperig houden, probeer maar eens!). Zo kun je de dag dat je wel bewust voor kip kiest misschien een biologische kip proberen? Op de website biolekkervoorje.nl vind je overigens lekkere en biologische recepten, zeker de moeite waard om eens een kijkje te nemen!

Tijdens de Bio Meetup waar ik het net over had deed ik een poll in mijn Insta stories, 1300 mensen hebben hier op gereageerd en 67% van gaf aan dat ze biologisch eten zien als investering in de toekomst! 67% is meer dan ik had durven hopen, super leuk om te zien dat we allemaal steeds meer bezig zijn met ons milieu en de beestjes!

Dit artikel is een samenwerking met Bio lekker voor je, een campagne gefinancierd met steun van de Europese Unie.