Geluk

5 kleine, dagelijkse rituelen die je leven eenvoudiger maken

6 kleine, dagelijkse rituelen die je leven eenvoudiger maken

We hebben het allemaal druk, druk, druk. Hierdoor vergeten we om wat vaker de tijd te nemen voor de dingen waardoor we ons gelukkiger en energieker voelen. Terwijl het vaak om kleine dingen gaat die ons snel een beter gevoel geven. Door onderstaande 5 dagelijkse rituelen in je leven toe te voegen, zal ook jij je een stuk beter voelen. En vergeet niet: langzaam aan beginnen, het hoeft echt niet allemaal in één keer toegepast te worden.

1 Eén ding tegelijk doen
Doordat we allemaal zo druk zijn, komt het nog maar weinig voor dat we ook daadwerkelijk met één ding bezig zijn. Je kijkt tv en checkt ondertussen je sociale media. Of je bent aan het opruimen tijdens het koken, waardoor het eten toch net iets te gaar wordt. Door te multitasken heb je eigenlijk op alles maar een beetje focus. Alles gaat daardoor net niet helemaal zoals je zou willen. Probeer de volgende de keer dat je iets doet (al is het tandenpoetsen), je ook echt hiermee bezig te houden.

2 De afwas doen
Als je je koffie ‘s ochtends hebt gedronken, was je mok dan meteen af (of spoel hem af en zet hem in de vaatwasser). Net als met het bordje dat je hebt gebruikt voor je ontbijt. Zorg dat de keuken netjes blijft en dat er geen vuile afwas op het aanrecht of in gootsteen staat.

Begin met het ontbijt, daarna kun je dit met alle borden en pannen doen die je gebruikt. Vervolgens doe je de kleding die je ‘s avonds uittrekt weer netjes terug in de kast hangt of direct in de wasmand. Door dit opruim ritueel maak je er vanzelf een gewoonte van om wat netter te leven. Op deze manier krijg je meer discipline en stapelen alle kleine dingetjes die je nog moet doen lang niet zo erg meer op.

3 Een dagboek bijhouden
Veel succesvolle mensen maken gebruik van een dagboek of bullet journal. Eigenlijk iedereen die positieve veranderingen in zijn leven wil brengen doet er goed aan om een bullet journal bij te houden. Je kunt bijvoorbeeld dagelijks opschrijven wat je die dag hebt gedaan, of je fouten hebt gemaakt of wat juist goed ging, wat je doel was voor die dag en waar je dankbaar voor was. Wat je maar wilt. Het zorgt ervoor dat je gaat nadenken over hoe jij je voelt en dat jij je gedachten beter kunt ordenen. Op deze manier wordt je zelfreflectie een stuk groter, voel je meer dankbaarheid en wordt het makkelijker om doelen te halen.

4 Accepteer de dingen hoe ze zijn
Door de dingen te laten hoe ze zijn en je dus minder druk te maken om zaken die je toch niet kunt veranderen, heb jij meer energie om je te focussen op de dingen die er wel toe doen. En op de dingen waar jij wel de controle over hebt.

5 Dankbaar zijn
Door alleen maar bezig te zijn met je druk maken om dingen, mis je veel mooie dingen in het leven. Sta eens stil bij wat er goed ging vandaag en waar jij dankbaar voor bent of wat jouw geluksmoment van de dag was. Het kan het helpen om elke avond voordat je gaat slapen een aantal dingen op te schrijven waar jij dankbaar voor bent of wat jou gelukkig maakte. Op deze manier ga je ook de kleine dingen een stuk meer waarderen en zul je uiteindelijk veel meer geluk in het leven zien. Je dagboek of bullet journal uit punt 3 kan hier een goed instrument voor zijn. 

Marc and Angel