Gezondheid

Eieren zijn ze nou wel of niet goed voor je?

Eieren wel of niet goed voor je

Zijn eieren slecht voor je? Je hoort zoveel verschillende berichten. Onderstaand lees je wat Eric Rimm hierover te zeggen heeft. Eric Rimm is professor epidemiologie en voeding op Harvard.

Recentelijke onderzoeken zeggen niet dat jij je eieren uit je menu moet schrappen. “In de meeste studies is het eten van je dagelijkse eitje helemaal niet slecht voor je” zegt Eric Rimm. In plaats van je zorgen te maken over eieren kun jij je beter focussen op een algehele gezonde levenswijze met gezond eten en regelmatig bewegen. Één ei per dag kan bijdragen aan een gezond dieet.

Cholesterol
Eieren zijn zeer voedzaam. Ze hebben relatief weinig calorieën en verzadigd vet en bevatten veel proteïne, vitamines, mineralen en andere gezonde voedingstoffen. Mensen maakten zich vooral zorgen over het hoge cholesterol gehalte in eieren. De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid is maximaal 300 milligram per dag. Één groot ei bevat meer dan de helft van die hoeveelheid. Het cholesterol komt van het eigeel, de reden waarom veel mensen er voor kiezen om alleen het eiwit te eten.

Voor gezonde mensen klinkt dit verontrustender dan het is. “Veel mensen denken dat eieren niet goed zijn omdat ze cholesterol bevatten” zegt Eric Rimm. “Maar het grootste deel van het cholesterol wat in ons lichaam circuleert komt niet uit voedsel maar uit onze lever. Onze lever maakt cholesterol aan als reactie op een hoge inname van verzadigde- en transvetten. Daarom zal het eten van eieren, behalve als je er heel veel eet, geen significant effect hebben op je totale cholesterol. Wanneer jij je eieren consumptie beperkt tot 1 ei per dag dan is dit een prima aanpak.

Risico op een hartaanval
Onderzoekers hebben ook gekeken naar directe linken tussen eieren consumptie en de kans op een hart aanval of een beroerte. In de grootste en langste studies tot nu toe, hadden de mensen die dagelijks een ei aten niet specifiek een hogere kans op een hartaanval of beroerte. Maar er is bewijs dat wanneer je last hebt van je hart, je diabetes hebt of je wanneer je kampt te hoog cholesterol je jezelf wellicht beter kunt limiteren tot 3 eieren per week of je beperkt tot het eten van alleen het eiwit.

Kijk naar je hele bord
In plaats van je zorgen te maken over specifieke producten is het beter om naar je hele voedselpatroon te kijken. In zijn algemeenheid, eieren zijn gezond. Eet je te veel eieren dan zijn ze misschien niet meer zo gezond. Dus hoewel eieren je cholesterol wat omhoog kunnen brengen bevatten ze zo veel voedingstoffen dat ze uiteindelijk zelfs helpen om het risico op een hartziektes naar beneden te brengen. Want een ei als ontbijt is, aldus Rimm, stukken gezonder dan een stuk witte toast of witte cornflakes.

Combineren
Zorg dat je oplet met welke andere voeding je eieren eet. Want eieren in combinatie met spek, muffins of andere ongezonde dingen zijn zeker niet goed voor je.

Wij wilden je met dit artikel informeren. Mocht je vragen hebben over jouw specifieke situatie, neem dan contact op met je eigen arts.

Harvard Medical School

Laat een reactie achter