Geluk

Wat is mindfulness en waarom zou ook jij het beoefenen?

Wat je dus niet moet zeggen tegen iemand die een burn out heeft

Mindfulness, je wordt de laatste tijd steeds meer met deze term om de oren geslagen- mensen volgen mindfulness trainingen, je hebt mindfulness meditatie, mindfulness voor 30ers en zelfs mindfulness eten- maar wat is mindfulness nou eigenlijk? En heb je er echt baat bij?

Laten we eerst de voordelen van mindfulness maar eens opnoemen, toch altijd fijn om te weten wat de positieve effecten zijn.

• Mindfulness verbetert je geheugen en je concentratie
• Het verlaagt je stressniveau
• Gaat slapeloosheid tegen
• Helpt met afvallen en gezonder eten
• Leidt tot het maken van betere keuzes in je leven
• Heeft positieve effecten op depressies en angsten.

Oké, bovenstaand rijtje is niet verkeerd. Het blijkt zelfs zo te zijn dat dit niet alleen op de korte termijn werkt maar dat het blijvend effect heeft.

Maar dan nu de grote vraag: ‘wat is mindfulness dan’?
Simpel gezegd is mindfulness: Leven met bewuste aandacht voor onze gedachten, gevoelens, lichaam en omgeving. Maar mindfulness betekent ook acceptatie, dat we zonder oordelen aandacht besteden aan onze gedachten en gevoelens. Dus wanneer we boos of verdrietig zijn het kunnen accepteren dat we ons zo voelen zonder je zelf te veroordelen of direct een oplossing te zoeken. Wanneer we mindfulness ‘beoefenen’ stemmen we onze gedachten af op het heden, waarbij we niet terugkijken naar het verleden of piekeren over de toekomst. Mindfulness is een wetenschappelijk onderbouwde stroming uit de psychologie In 1979 is het Mindfulness-Based Stress Reduction Programma (MBSR) opgezet door Jon Kabat Zinn, oprichter en directeur van het gezondheidscentrum wat is verbonden aan de Universiteit van
Massachusettes. Sinds die tijd staat het MBSR model voor scholen, gevangenissen, ziekenhuizen etc. en hebben meer dan 13.000 mensen deze training gevolgd.

Doordat je door middel van mindfulness in het hier en nu leeft en bewust bezig bent met je bezigheden dwaal je een stuk minder snel af. We hebben allemaal wel eens gehad dat we op de fiets of in de auto zaten, op de plek van bestemming aankwamen en eigenlijk niets van de reis hebben meegekregen omdat we zo in gedachten waren. Mindfulness helpt je om gedachten op het heden te focussen, op deze manier blijft er minder ruimte over om te piekeren. Door je te concentreren op wat er nu gebeurt onderbreek je eindeloze pieker gedachtestroom en geef je je hersens aan om iets anders te doen.

Wie met meer aandacht leeft, heeft meer oog voor kleine dingen en is dus beter in staat te genieten. Zo kun je genieten van de natuur, voedsel, vrienden en familie maar ook van de stad waar je ’s ochtends als een malle doorheen fietst om naar je werk te gaan. Een ander effect is dat je meer vertrouwt raakt met je lichaam en geest. Zo kun je leren om stress sneller aan te voelen en dus sneller je grenzen te voelen en aan te geven.