Geluk

Mediteren, hoe moet dat?

3 redenen waarom je op je intuïtie kunt vertrouwen

Excuses om niet te mediteren zijn er genoeg. Ik kan het niet, ik heb er geen tijd voor, ik blijf toch piekeren, ik weet niet hoe het moet, we kennen de excuses allemaal. Maar wanneer je je een beetje verdiept in meditatie en je er achter komt dat het hartstikke goed voor je is, is het zonde om jezelf meditatie te ontzien. (Klik hier voor het artikel: de voordelen van meditatie.)

Maar waar begin je dan? Eigenlijk is het vrij simpel, niet makkelijk in het begin, maar wel simpel. Je hoeft bij meditatie niet te stoppen met denken maar je gaat je focus wel verleggen naar je ademhaling. Je hoeft ook echt niet direct in een lotushouding op de harde vloer te zitten. Vind een houding die voor jou comfortabel is, je mag zelfs gaan liggen! Je mag eigenlijk best veel als je gaat mediteren en daar zit dan ook direct de crux; er is niet 1 manier om te mediteren. Er zijn harstikke veel verschillende manieren. En alleen door te proberen en ervaren kom je er achter welke methode het beste bij jou past.
Hieronder zie je een oefening die je als beginner makkelijk kunt uitvoeren en waar je ook zeker baat van zult hebben. Probeer het eens een week, je zult zien dat je gedachten minder snel afdwalen en je het fijn vindt om je dagelijkse meditatie sessie te doen!

Een simpele meditatie oefening:
1.Je gaat in een comfortabele houding liggen of zitten.
2. Doe je ogen dicht en focus je op je ademhaling. Als je visueel ingesteld bent kun je je focussen op een mooi gouden licht als je in- en uitademt. Wanneer je dit moeilijk vindt kun je ook tot 8 tellen wanneer je in- en uitademt. Probeer je te focussen op het licht of op het tellen, als je afgeleid raakt maakt dat niet uit. Je begint gewoon weer met focussen.
3. Hoelang wil je mediteren? Je hoeft niet direct een uur te mediteren. Je kunt ook starten met 5 minuten per dag. Stel een timer in en geef je deze 5 minuten compleet over aan de meditatie. Wanneer je merkt dat je je al beter kunt concentreren kun je die tijd langzaam verlengen.

Meditatie met behulp van een mantra
Je kunt ook mediteren met behulp van een mantra. Je kunt bijvoorbeeld het mantra So Ham uit het Sanskriet gebruiken. So Ham betekent ‘Ik Ben Dat’, waarbij ‘ik ben’ slaat op je innerlijke ziel en ‘dat’ op de universele bewustzijn. Eigenlijk doe je precies het zelfde als bij de voorgaande oefening maar in plaats van je te focussen op het gouden licht of de 8 tellen focus je je nu op So Ham (spreekt uit als So Hum). Dus wanneer je inademt denk je So en wanneer je uitademt denk je Ham. Je hoeft het natuurlijk niet te denken, je mag het ook uitspreken.

Als je het lastig vindt om te mediteren zonder begeleiding lees dan het artikel, De beste meditatie apps. Zodat je kunt mediteren met behulp van een app op je telefoon. Succes!