Geluk

Sociale druk. Hoe ga je er mee om?

Voor de eeuwige twijfelaars onder ons
meer energie door sporten
Geschreven door Jurriaan de Haas

Misschien heb je besloten je leven drastisch te veranderen. Je hebt een bewuste keuze gemaakt om gezond door het leven te gaan.
Je bent fanatiek aan het sporten, beter gaan eten en je besteed aandacht aan je geestelijke gezondheid. Je werkt aan jezelf en je doet dit met maximale inzet.

Je zult tijdens deze reis naar de vernieuwde versie van jezelf aardig wat uitdagingen tegenkomen. Je omgeving is daar één van. De sociale druk is voor mij misschien wel een van mijn grootste uitdagingen geweest.

Verandering is voor veel mensen lastig. Het kan best zijn dat je beste vrienden je afremmen in je persoonlijke ontwikkeling. Ze doen dit niet expres. Het is een soort van natuurlijk proces. Doordat jij verandert, verandert hun omgeving. Zij hebben hier niet voor gekozen dus zullen ze daar aan moeten wennen. Iemand die nog niet klaar is voor verandering wil het liefst dat alles hetzelfde blijft.

Dit is de uitdaging. Hoe ga je met situaties om waarin het lijkt alsof je moet kiezen voor wat jij wilt en wat je sociale omgeving van je verwacht?

Laat mij je helpen met een aantal tips die ik zelf gebruik.

Sta voor wat je doet
Je hebt er bewust voor gekozen om te leven zoals jij dat wilt. Blijf bij dit standpunt. Niemand anders kiest voor jou wat wel of niet goed voor je is. Spreek het uit waar je voor staat.

Begrijp de ander
Je moet beseffen dat niet iedereen met je mee kan groeien. Bij sommigen duurt het langer, bij anderen gebeurt het helemaal niet. Je omgeving begrijpt misschien niet dat je voor deze weg hebt gekozen en dat is normaal. Als je de reactie leert te begrijpen kost het jou minder moeite om hiermee om te gaan.

Inspireer
Als je zeker bent van je zaak en je staat stevig in je schoenen probeer de situatie dan eens om te draaien. Vertel iedereen om je heen wat je doet en waarom je het doet. Je nieuwe levensstijl geeft je zo’n ontzettende positieve boost, waarom zou je dit niet delen met je beste maatjes. Soms willen mensen wat jij al hebt, maar hebben ze het laatste setje nodig.

Leren loslaten
Soms lukt het niet om je omgeving te begrijpen of te veranderen. Dit is het moment waarop je een keuze kunt maken. Je kunt ervoor kiezen om terug te gaan naar hoe het was of je laat los van wat je tegenhoudt. De laatste keuze is soms erg pijnlijk en lastig, maar kan je vaak wel verder helpen.

Maak kennis met gelijkgestemde
Niets is leuker om te praten met mensen die op hetzelfde energie level zitten. Ga er op uit! Spreek mensen aan in de sportschool, bezoek gezonde eetcafeetjes of doe eens mee aan een yogales. Er zijn genoeg mensen die denken en doen zoals jij. Je hoeft alleen maar te zoeken naar de juiste omgeving.

Je leeft zoals jij dat wilt.
Je kunt trots zijn op jezelf!

Over de schrijver

meer energie door sporten

Jurriaan de Haas

In een tijd waarin de wetenschap ons precies kan vertellen wat wel of niet goed voor ons is raken we toch compleet verdwaald en lijkt het dat we steeds meer kampen met levensstijl gebonden aandoeningen. Ik wil niet de zoveelste health guru zijn. Wel geloof ik erg in inspiratie, ontspanning en eerlijkheid. Inspiratie voor de nodige intrinsieke motivatie. Ontspanning, omdat te veel stress ons letterlijk ziek maakt en eerlijkheid omdat we elkaar moeten kunnen vertrouwen. Juist als het gaat om onze gezondheid.

Laat een reactie achter