Relaties

Hoe creëer je nou een goede, fijne relatie met je partner?

het creëren van goede relatie

Er is ontzettend veel onderzoek gedaan over de liefde en over relaties. En volgens relatietherapeut en bestsellerauteur Sue Johnson zijn we op een punt aangekomen dat alles op zijn plek valt. Want volgens Sue Johnson hebben we de code van de liefde gekraakt en kunnen we met deze kennis een goede en stabiele relatie creëren.

Onderstaand enkele tips van Sue Johnson over het creëren van een veilige en goede relatie.

1 Laat het idee varen dat liefde iets is wat je overkomt. Nieuwe onderzoeken vertellen ons dat liefde niet zo mysterieus is als wij denken. Je hebt namelijk meer controle over deze emotie dan je denkt. Want wat je begrijpt, daar kun je invloed op uitoefenen. De eerste stap die je kunt nemen is om je verder te verdiepen in de liefde en de manier waarop mensen zich aan elkaar verbinden.

2 Probeer elke dag open te communiceren en te vragen om liefde en aandacht. Mensen zijn over het algemeen gelukkiger, gezonder, sterker en kunnen beter omgaan met stress als ze een sterke band hebben met de mensen waar ze van houden. Het is oké om je geliefden nodig te hebben. Wij mensen hebben elkaar nodig. Accepteer dat je liefde en aandacht nodig hebt.

3 Als je een relatie hebt en je voelt je gestrest, onzeker of nerveus zeg dit dan tegen je partner en pak zijn hand, of merk zijn emotionele signalen op en pak dan zijn hand. Wanneer we ons veilig voelen kan liefde als een veilige haven voelen waar we in balans kunnen komen. Volgens onderzoek is het zo dat de hand van je partner vasthouden ervoor zorgt dat je hersenen kalmeren en dat je minder angstig wordt.

4 Kijk of je van jezelf na kunt gaan of je het lastig vindt om open te zijn naar je partner en dat je op moeilijke momenten in de relatie defensief, gesloten of afstandelijk wordt. Emotioneel open naar elkaar zijn en de mogelijkheid hebben om open en veilig met elkaar te communiceren vormen de basis voor een lange en sterke band. Kijk of jij het initiatief kunt nemen bij je partner, help hem of haar begrijpen waarom het zo moeilijk voor jou is om jezelf bloot te geven en open te communiceren.

5 Hoe is de interactie tussen jou en je partner?
Kom je nader tot elkaar? Wat doe je als je partner overstuur raakt of niet op jou reageert? Dwing je contact af of trek jij je juist terug? Vertel je partner wat hij of zij kan doen om jou te helpen om er voor te zorgen dat jij je niet terugtrekt of je tegen hem of haar keert.

6 Probeer met je partner te praten over de impact die je op elkaar hebt
Jullie zenden beide een veilig of onveilig signaal naar de hersenen en onze hersenen zien dit als informatie om te overleven, want mensen zijn nu eenmaal kwetsbaar. Wanneer voel jij echt vreugde of tevredenheid voor je partner? En stuur je dus een veilig signaal naar je hersenen? Wanneer merk je dat jij je gestrest, alleen of afgewezen voelt door je partner en stuur je dus een onveilig signaal naar je hersenen? Probeer hier met elkaar over te praten.

7 Adem diep in en uit als je ruzie hebt met je partner en verbeeld je dat je tegen het plafond zweeft en op deze manier jullie ruzie van een afstandje kunt bekijken. Vaak is het zo dat wanneer een stel ruzie maakt één van de partners eigenlijk vraagt om een betere emotionele connectie. Kijk eens of dit bij jullie ook het geval is. Vaak is het zo dat de één aandringt op contact en dat de ander sarcastisch wordt en zich terugtrekt. Merk dat dit jullie beiden alleen en verdrietig maakt, praat hier over.

Heb je het gevoel dat jij en je partner meer tips kunnen gebruiken als het gaat om jullie relatie? Dan raden wij het boek: ‘Houd me vast’ van Sue Johnson aan. Zij maakt je in dit boek deelgenoot van haar succesvolle programma voor het creëren van gelukkige relaties. Wij vonden het zeer de moeite waard om te lezen!