Burn-out

Jonge vrouwen en een burn-out, wat is dat toch?

Jonge vrouwen en een burn-out, wat is dat toch?

Burn-out, helaas geen onbekend begrip meer. In Nederland kampen bijna 1 miljoen mensen met burn-out klachten. Maar er is één groep die vaak onderbelicht is: jonge vrouwen. Zij worden relatief vaak in het begin van hun carrière geveld door ernstige burn-out klachten. Hoe kan dit toch? Wat maakt jonge vrouwen zo gevoelig voor een burn-out?

De zaadjes van een burn-out worden al vroeg gepland. Jongens en meisjes leren op school al dat wanneer ze willen slagen in het leven ze keihard hun best moeten doen. Niet alleen op school maar ook in hun sociale leven, sport, familie, vrijwilligerswerk en bijbaantjes. De boodschap dat ze ook goed voor zichzelf moeten zorgen is niet altijd zo duidelijk als de boodschap dat ze succes moeten hebben. En dit heeft vooral bij vrouwen gevolgen.

Wanneer ze eind 20 begin 30 zijn, vergeten veel vrouwen om goed voor zichzelf te zorgen. Ze zijn te druk en te gedreven om een goede balans tussen werk en privé te vinden. Tevens zijn ze ook vaak zeer onzeker, bang om fouten te maken waardoor ze zich nog eens extra inzetten ten opzichte van hun mannelijke collega’s. Dus extra werk aannemen en lange uren draaien lijken geen probleem, dit compenseert vaak hun gevoel dat ze minder goed zijn dan de rest.

Deze onzekerheid speelt ze ook op andere gebieden parten; collega’s kunnen misbruik van hun enthousiasme en werkdrive maken. Ervaren collega’s werken graag samen met jonge vrouwen om hun tomeloze energie en inzet. Maar waar ligt de grens als je steeds meer op je bordje krijgt?

Vrouwen zijn ook nog eens meer dan mannen gevoelig voor sfeer. Wanneer ze niet bij de ‘groep’ horen of wanneer er spanningen op de werkvloer zijn trekken vrouwen zich dit vaak veel persoonlijker aan dan mannen.

Overtuigingen die vrouwen kunnen hebben waardoor ze burn-out raken of er maar niet uit kunnen komen
Wanneer je een burn-out wilt verslaan moet je goed naar jezelf kijken. Wat betekent dat je de confrontatie aan moet gaan met je overtuigingen en je huidige mindset moet veranderen. Vrouwen die maar niet uit hun burn-out kunnen komen of die blijven terugvallen kunnen de volgende overtuigingen hebben:

  • Ik moet een perfecte moeder, vrouw, vriendin, buurvrouw etc zijn
  • Ik mag niet zwak zijn, ik ben sterk
  • Ik kan het allemaal zelf wel, ik heb geen hulp nodig
  • Het is goed om eerst aan anderen te denken, ik deal later wel met mijn eigen dingen
  • Ik wil dit nog doen/ bereiken in mijn leven
  • Goede moeders zullen/moeten/zullen nooit ………………………. (vul de lege ruimte in- altijd een gezonde en voedzame maaltijd maken, elke avond zelf de kinderen naar bed brengen, hun kinderen elke dag naar de opvang brengen etc)

Kortom deze vrouwen stellen hoge eisen aan zichzelf. Ze weten dat ze iets moeten veranderen, maar wanneer de knop nog niet om is en bovenstaande gedachten en overtuigingen nog diep geworteld zitten is het moeilijk om uit een burn-out te komen.

Een burn-out kan heel vervelend zijn en het herstel langzaam maar soms is het een levensles. Niet voor niets hoor je vaak de uitspraak: mijn burn-out heeft me geholpen en me goed gedaan. Misschien moeilijk te geloven wanneer je nog midden in je burn-out zit of wanneer je er maar niet uit komt. Maar dan is het misschien voor jou een lichtpuntje dat voor veel burn-out patiënten de zon weer is gaan schijnen.

Gerelateerd: Waarom een burn-out ook positief kan zijn