Relaties

Hoe, volgens de wetenschap, slechte relaties invloed hebben op je gezondheid

hoe een slechte relatie invloed heeft op je gezondheid

Meerdere studies tonen aan dat te veel stress slecht is voor onze gezondheid. Stress kan ongeveer elk probleem wat je hebt met je gezondheid erger maken. En weet je wat het meeste stress in ons leven veroorzaakt? Relaties.

Een slechte relatie kan elke poging op een gezonde levensstijl vernietigen. Huwelijken, familieleden, vriendschappen, collega’s en managers kunnen allemaal slecht voor je zijn. De Whitehall II studie volgende de afgelopen 12 jaar 10.000 mensen en deze studie bevestigd dat de link tussen slechte relaties, stress en je gezondheid daadwerkelijk bestaat. De mensen die slechte relaties hadden, hadden een groter risico op het ontwikkelen van hartproblemen (inclusief het overlijden door een hartaanval of beroerte) dan de mensen met positieve relaties.

De meeste mensen weten het wanneer ze in een slechte relatie zitten, maar een slechte relatie is niet altijd zo makkelijk te herkennen. Natuurlijk hebben we allemaal onze goede en slechte dagen, maar als jij je uitgeput voelt – slecht over jezelf voelt – meer geeft dan ontvangt – niet geaccepteerd voelt – je emotioneel of fysiek niet veilig voelt nadat je met die persoon bent samen geweest dan zijn dit hele duidelijke signalen.

Als je merkt dat je een ongezonde relatie met iemand hebt, wat slecht is voor je gezondheid dan heb je misschien iets aan onderstaande tips:

1 Realiseer je dat je 4 keuzes hebt aangaande die relatie:

  1. Accepteer de relatie zoals deze is en heb er vrede mee.
  2. Verander de relatie door grenzen te creëren. Je kunt mensen niet veranderen.
  3. Verbreek de relatie.
  4. Blijf je slecht voelen over jezelf en de relatie.

Aangezien elke relatie anders is betekenen deze 4 punten ook voor iedereen wat anders. Maar probeer je niet meer slecht te voelen! Het is slecht voor je gezondheid en je levensgeluk.

2 Begin met meditatie of mindfulness om te bepalen wat je moet doen
Om te kunnen bepalen welke actie jij het beste kunt ondernemen moet je eerst met jezelf dealen. Begin met meditatie om rust in je leven te brengen en om je lichaam weer te leren voelen. Door je bewust te zijn van jezelf en in het nu te leven ben je veel beter in staat om de juiste keuzes te maken, keuzes die goed zijn voor jou. Door meditatie kom je weer in contact met je lichaam en je lichaam is fantastische raadgever als je leert om ernaar te luisteren.

3 Vind je innerlijke kracht
Als je loskomt van je slechte relatie kun je langzaam weer tot jezelf komen. Dankzij meditatie kun je weer gaan voelen en als je weer jezelf wordt kun je weer in je kracht komen. Je bent een enorm krachtig mens, maar misschien was jij door deze relatie je kracht even kwijt. Weet dat je deze weer kunt vinden als je weer één met jezelf wordt. Ga in je eentje wandelen, hardlopen, sporten, mediteren, yoga doen en vind jezelf en je kracht weer terug.

4 Stel grenzen
Of je nou accepteert, verandert of de relatie verlaat, je hebt gezonde grenzen nodig. Voor een optimale gezondheid is het goed om positieve mensen om je heem te verzamelen die je energie en levenskracht geven. Deze mensen zullen jouw grenzen accepteren en jezelf aanmoedigen om grenzen te stellen. Leer bij het creëren van grenzen te vertrouwen op je intuïtie, laat je leiden door je innerlijke kompas.