Burn-out

Waarom een burn-out ook positief kan zijn

Waarom een burn-out ook positief kan zijn
Josine Mooij
Geschreven door Josine Mooij

En dan stort je in, je kunt niet meer, je bent oververmoeid, overprikkeld en zeer emotioneel. Je gaat naar je huisarts omdat je niet meer weet hoe het verder moet en dan krijg je te horen dat je een burn-out hebt.
Een burn-out? Jij? Jij kon toch altijd alles? Werk, niets was te gek, je had energie voor 10 en hielp iedereen uit de brand. Vrienden, je stond voor iedereen klaar en je houdt van gezelligheid dus je sociale leven draaide op volle toeren. Daarnaast was je ook een leuke partner en voor de opvoeding van de kinderen draaide jij je hand ook niet om. Totdat het dus blijkbaar wel te veel was. Herkenbaar?

Je hebt de diagnose burn-out gekregen en dat is echt niet leuk, het is moeilijk en je gaat er niet zomaar uitkomen. Maar en een grote MAAR een burn-out hoeft niet het einde van de wereld te betekenen. Een burn-out kan ook goed uitpakken. Wanneer je nu midden in deze moeilijke periode zit is het moeilijk te geloven maar een burn-out kan positief uitpakken!

Je bent niet zomaar burn-out geraakt, waarschijnlijk heb je de afgelopen jaren(!) te veel hooi op je vork genomen. Je hebt niet goed genoeg voor jezelf gezorgd. Misschien wel omdat je niet zo goed weet hoe je voor jezelf moet zorgen. Want luisterde jij naar de signalen van je lichaam? Stond je nog in contact met jezelf? Of denderde je gewoon door?
(Lees het artikel: Ga jij mindful met je lichaam om, oftewel luister je er echt naar?)

Je lichaam heeft aan de bel getrokken en je lichaam doet dit niet zomaar. Er moest wat veranderen! Dus waarschijnlijk ga je aan jezelf werken, je moet wel, wil je hier uitkomen. Stapje voor stapje je energie weer opbouwen. En dit gaat je lukken! Soms is de weg naar herstel lang, maar wanneer je lief voor jezelf bent kun je hier uitkomen. Het gaat juist om deze herstelperiode, want in deze periode heb jij de kans om jezelf opnieuw te leren kennen. Niet de versie van jezelf die je dacht dat je was of de versie je wilde zijn maar je echte zelf. En juist dit punt: jezelf opnieuw leren kennen is zo belangrijk want hier kan zoveel moois uitkomen!

Jezelf leren kennen
Het klinkt misschien wat gek, want je bent jezelf dus je kent jezelf toch? Nee dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Want (en dit klinkt niet zo leuk) dan had je toch wel beter aan je eigen wensen voldaan en jezelf niet helemaal voorbij gelopen? Pak dit moment met beide handen aan. Zoek hulp bij bijvoorbeeld een psycholoog of een coach of ga bijvoorbeeld wandelen, rennen, mediteren of yoga beoefenen. Probeer jezelf weer te vinden, weer met jezelf in contact te komen. Wat vind jij nou leuk en wat heb je de afgelopen periode gedaan wat je niet leuk vond? Waar word jij nou blij van en wat kost je moeite? Waar krijg je energie van en wat kost energie?

Probeer antwoorden te vinden
Wanneer je tijdens je herstel de antwoorden op bovenstaande vragen probeert te vinden probeer dan verder te kijken dan alleen algemene antwoorden. Kijk naar de mensen om je heen, welke personen zijn er voor je en wie kosten energie? Wat is jouw rol binnen je relatie of gezin? Probeer jij het iedereen altijd maar naar de zin te maken en cijfer jij jezelf weg? Wat vond je het zwaarste op je werk, wat kostte je het meeste energie? Wil je daar nog wel werken of is het misschien tijd om verder te kijken?

In je kracht komen
Veel mensen die een burn-out hebben gehad hebben in die periode veel geleerd over zichzelf. Ze hebben geleerd hoe ze naar zichzelf moeten luisteren, hoe ze van zichzelf kunnen houden en hoe ze weer op hun gevoel mogen vertrouwen. En juist dat is een geschenk! Want je hebt vast de zin wel eens gehoord:  “Ik ben achteraf blij dat ik een burn-out heb gehad”? Omdat, wanneer je eindelijk uit die zwarte periode bent geklommen, je weet wie je bent! Je weet wat je blij maakt, waar je voor staat, wat je valkuilen en wat je grenzen zijn! Dit is zo belangrijk! Dit geeft je rust en dit maakt je een heel krachtig persoon!

Wanneer jij je valkuilen kent, jij je grenzen herkent en je weer hebt geleerd om te luisteren naar jezelf ben je zoveel krachtiger. Het is niet makkelijk, het is niet leuk maar probeer het als een les te zien. Probeer niet opnieuw in je valkuilen te stappen want dan is de kans op terugval aanwezig (die vreselijke terugvallen!). Maar leer, voel en sta je in je kracht!
(Lees het artikel: Burn-out, waarom val je toch weer terug?)

Volg jij Herhealth.nl al op Instagram?

Over de schrijver

Josine Mooij

Josine Mooij

Op Herhealth.nl wil ik je inspireren om in balans te blijven. Want we hebben het allemaal druk en moeten veel van onszelf. Daarom vind je hier artikelen die je kunnen helpen om wat meer balans te vinden in alle aspecten van je leven.

Reacties

  • bedankt voor je artikel. Voor mij is een burnout altijd positief! 🙂 het heeft als doel ons te vertellen dat we ons leven mogen omgooien zodat we onze dromen leven. geweldig toch?

  • Zo mooi dit artikel. Nu bijna een jaar burn-out maar het gaat steeds beter en ik zie in waar het mis ging. Ik ben er nog niet maar ik heb het afgelopen jaar zo veel geleerd over mezelf. Ik heb eindelijk geleerd om voor mezelf te kiezen. Ik zie mijn burn-out steeds meer als iets dat nodig was ❤️

Laat een reactie achter