Zelfliefde

De 7 stappen van Deepack Chopra om van jezelf te leren houden

mijn 3 tips om je niet eenzaam te voelen

Een moeder houdt onvoorwaardelijk van haar pas geboren kindje en ook in een liefdesrelatie lijkt de ander in het begin perfect. Maar vele van ons houden niet onvoorwaardelijk van onszelf, we zijn niet altijd in staat om onszelf onze eigen fouten te vergeven en te accepteren. Vaak zien we te veel fouten en minpunten en zijn we ontzettend streng voor onszelf.

Om onvoorwaardelijke liefde voor jezelf te kunnen voelen kan spiritualiteit een rol spelen. Eeuwen oude tradities en wijsheden van over de hele wereld kunnen ons begeleiden op ons pad, onderstaand vind je een aantal elementen van deze wijsheden:

-> Hoe kun je nou van jezelf leren houden?

Stap 1: Maak contact met je innerlijke zelf
Dit betekent dat je meer aandacht schenkt aan het zorgen voor jezelf. Doormiddel van mediatie, zelfreflectie, een moment voor jezelf en een aantal minuten stilte per dag kun je contact maken met je innerlijke wereld. Je zult zien dat je deze momenten gaat waarderen en ervan zult genieten.

Stap 2: Kijk eerlijk naar je innerlijke obstakels en weerstand
De meeste mensen houden er niet van om naar hun zwakheden en minpunten te kijken, omdat zij ze veroordelen. Maar je bent maar een mens en je zult zien dat je onzekerheid voortkomt uit gevoelens uit het verleden die je kunt helen. Want deze gevoelens willen vrijgelaten worden als jij ze een kans geeft. De eerste stap om te kunnen helen is om naar binnen te kijken en om het proces van vrijlaten te beginnen. Jezelf helen kan op veel verschillende manieren – van therapie tot groepsgesprekken, doormiddel van Reiki, massages en verschillende oosterse alternatieve geneeswijzen.

-> Zelfliefde het enige goede voornemen waar jij je nog aan hoeft te houden

Stap 3: Ga oude wonden niet langer meer uit de weg
Wanneer je oude wonden vrijlaat dan zul je merken dat er pijn, wrok en emoties bovenkomen waar je mee aan de slag zult moeten. Je zult waarschijnlijk hulp nodig hebben om met deze gevoelens aan de slag te gaan. Misschien een goede vriend, mentor, coach of psycholoog. Niemand kan dit alleen. Je kunt ook iemand zoeken die de weg die jij nu bewandelt al heeft bewandeld en die zich in je kan inleven en met je mee kan leven.

Stap 4: Vergeef je verleden
Je kan niet zomaar dingen vergeven. Het is makkelijk om net te doen alsof je dingen hebt vergeven, terwijl je in werkelijkheid gewoon een manier zoekt om te ontsnappen aan de pijn. Eerst moet jij jezelf accepteren en daarna kun jij je realiseren dat jij op dat moment hebt gehandeld zoals jij dacht dat je moest handelen en dat mensen om je heen vanuit hun niveau van bewustzijn op hun manier hebben gehandeld. Dit kan nogal een uitdaging zijn, vooral wanneer iemand je diep heeft gekwetst.

-> Zelfliefde, het enige goede voornemen waar jij je aan hoeft te houden

Stap 5: Accepteer waar je nu bent
Ook het heden is niet vrij van herinneringen en wonden uit het verleden. Deze moeten worden verzorgd voordat jij weer om je heen kan kijken, weer licht kunt ademen en kunt houden van waar je nu bent. Een goed begin is door jezelf bewust te zijn van je slechte herinneringen en te zeggen: “Ik ben die persoon niet meer”. Want dat is de waarheid.

Stap 6: Zoek naar relaties waarin jij je veilig en geliefd voelt
De weg naar onvoorwaardelijke zelfliefde hoeft niet eenzaam te zijn. Je zou dit pad moeten bewandelen met mensen die de liefde die jij in jezelf ziet reflecteren. Zoek de juiste mensen om je heen, mensen die jouw pad begrijpen en die met je mee kunnen voelen.

Stap 7: Geef de liefde die jij wilt ontvangen aan jezelf
Veel vrouwen blijven ter vergeefs wachten op “de ware”. Maar de enige manier om onvoorwaardelijke liefde te vinden is door zelf “de ware” te zijn. Je trekt vaak mensen aan die gelijkwaardig aan jou zijn en hoe meer jij zelf leeft naar jouw idealen, des te meer kans zul je hebben om iemand aan te trekken met dezelfde idealen.

Deze stappen zullen zich natuurlijk vormen wanneer je aandacht aan deze stappen zult geven. Je bent geboren om geliefd te zijn, heb jezelf daarom ook lief. Er is geen beter moment om te beginnen met het liefhebben van jezelf dan op dit moment.

->6 signalen dat je niet goed genoeg voor jezelf zorgt

Chopra.com